vtwonen

Vervallen hooiberg uit 1892 werd gastenverblijf

Wat doe je als je regelmatig logés in huis hebt, je man twee rechterhanden heeft, jij interieurstyliste bent en de oude hooiberg opgeknapt moet worden? Erin vliegen en een prachtig, landelijk gastenverblijf uit de grond stampen.

waar: Leersum
bewoner(s): Frieda, Jan en Jasper
soort huis: nieuwbouw
trefwoorden: antraciet, landelijk, nieuwbouw, wonen landelijke stijl

Nieuwe bestemming

De boerderij van Frieda en Jan stamt uit 1892 en rond die periode is de hooiberg ook gebouwd. Jarenlang had de renovatie van hun woonhuis prioriteit, maar vorig jaar hakten ze de knoop door. De vervallen hooiberg moest worden afgebroken en opnieuw opgebouwd. En er moest een nieuwe bestemming voor worden gezocht. Verschillende mogelijkheden passeerden de revue: showroom, winkelruimte, kantoor. Maar het koppel kon ook extra slaapkamers gebruiken voor eventuele logés.

Schitterend gastenverblijf

Zes maanden bouwden Frieda en Jan aan deze prachtige logeerplek, door het stel liefkozend ‘De Bergschuur genoemd. Aan de buitenkant oogt de Bergschuur als een authentieke hooiberg. Binnen is het gebouw afgewerkt in een stoere, landelijke woonstijl. “We hebben samen gebrainstormd over zowel het exterieur, dat we zo authentiek mogelijk wilden houden, als over het hout- en stucwerk binnen dat moest aansluiten bij het landelijke karakter van een hooiberg. Jan deed het meeste timmerwerk, zelf ben ik interieurstylist en heb ik de afwerking en inrichting gedaan.”

Eikenhouten gebinten

Wij geloven meteen dat familie en vrienden hier graag blijven slapen. Jan heeft voor de woonkamer, keuken en slaapkamers mooie en duurzame materialen gebruikt. Zoals eikenhouten balken voor plafonds, gebinten en stoere deuren. Logés die langer blijven, kunnen gebruikmaken van een sfeervolle woonkeuken met aangrenzend de woonkamer en uiteraard is ook aan een badkamer gedacht. In de Bergschuur koos Frieda voor donkere kleuren. “Dat is vanzelf ontstaan. Ik zag die eikenhouten balken en bedacht dat antraciet daar mooi bij zou staan. Het is een schitterende combinatie. Stoer, sober en toch ook landelijk. Ik vind het zelfs zo mooi dat ik dat in ons woonhuis ook wilde toepassen. Een eerste stap is gezet; we hebben inmiddels antracietkleurige kozijnen!”

Rust en eenheid

Om rust en eenheid te scheppen zijn in alle ruimtes dezelfde materialen en kleuren toegepast, evenals identieke wandlampen en vloertegels. Alleen de meubelen en accessoires zijn verschillend. Frieda vertelt lachend: “We hebben een hectisch bestaan, dan is het heerlijk als je huis rust uitstraalt. En dat geldt ook voor de Bergschuur.” Een groot deel van het interieur van de Bergschuur komt uit Frieda’s winkel. Gevestigd in alweer zo’n schattig, zwart, houten gebouwtje in het weiland tegenover haar woonboerderij.

Unieke ontwerpen

En Frieda is handig: plaids, kussens, kransen, ze maakt het allemaal zelf. “Je huis wordt net iets unieker als je spullen plaatst die je zelf hebt bedacht en gemaakt. En voor wie dat allemaal te moeilijk vindt: ik organiseer regelmatig workshops, waarbij iedere deelnemer met een landelijk en uniek ontwerp naar huis gaat.” En ze organiseert maandelijks opendeurdagen waarbij zowel haar huis als de winkel open zijn. Inspiratie opdoen in een gezellige huiselijke sfeer!

Leuke reacties

De eerst logés hebben inmiddels in de Bergschuur geslapen. Hun reacties zijn unaniem: “Deze stijl en sfeer willen we thuis ook!” Een geweldig compliment, zo vindt het stel. En ze zouden het zo weer doen, zo’n nieuwbouwproject. “Daar krijgen wij heel veel energie van. ’s Avonds na het eten, als onze tweejarige Jasper op bed ligt, snel onze kluskleren aan en aan de slag. En het resultaat is zo mooi, we zouden er bijna zelf in gaan wonen!”

Bron: Wonen Landelijke Stijl oktober/november 2015 | Fotografie: Sarah Van Hove | Tekst: Wilma Tjalsma

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties