Tuin in beeld: tijdloos met weinig onderhoud

Hoewel de tuin al meer dan twintig jaar geleden werd aangelegd, oogt hij nog steeds up-to-date en actueel. Het geheim van zijn eeuwige jeugd? Een tijdloze basisstructuur die ruimte laat voor een plaatselijke verjongingskuur op tijd en stond.

Doorheen de tijd

Toen de eigenaars van deze tuin 23 jaar geleden hun mooie en aangename landhuis bouwden, werd vanzelfsprekend meteen werk gemaakt van de tuin. De eigenaar: “We wilden vooral een rustige tuin, in elke zin van het woord. Een tuin om van te genieten, met niet te veel onderhoud en het hele jaar door een aangenaam zicht.” Tuinarchitect Wim Verellen tekende voor hen een tuinplan dat volledig aan de eisen voldeed. “De tuin oogt natuurlijk en levendig en heeft tegelijk veel structuur. Daardoor blijft hij mooi, niet alleen doorheen de seizoenen, maar ook doorheen de tijd”, vertelt Wim.

Spel van lijnen

Het concept van de tuin werd opgebouwd rond een aantal assen die zowel in de voor- als in de achtertuin worden herhaald. “De voortuin wilden we sfeervol, maar vooral ook praktisch houden”, aldus de eigenaar. Daarom werd hier gekozen voor een strakke opbouw rond een centraal pad in Hollandse kleiklinkers met aan weerszijden vakken van geschoren taxus en buxus. Twee grote potten met taxuskegels die het bordes aan de voordeur flankeren en de beplanting in de vakken (Pachysandra terminalis) zorgen ervoor dat de voortuin niet al te statisch wordt.

Steeds verrassend

In de (grotere) achtertuin werd dit lijnenspel herhaald, maar tegelijk ook uitgebreid. Tegen het huis ligt een groot terras in Belgische blauwe hardsteen, afgewisseld met vakken met strak geschoren buxushagen. Van hieraf leidt een kleine trap naar het lager gelegen deel waar een recht pad de weg wijst naar het grote gazon. Aan weerszijden van dit pad liggen eveneens geschoren buxusvakken en -vormen, aangevuld met bloeiende planten en een kleine vijver. Waar het verharde pad eindigt, neemt een laan van catalpa’s in het gazon het over om de tuinbezoeker verder te leiden tot achteraan in de tuin, waar een gezellige zitbank op hem wacht. “Deze as is bewust afgestemd op het ‘picture window’ dat de bewoners in hun achtergevel lieten plaatsen”, legt Wim uit. “Dankzij dit strakke raam zonder raamkozijnen hebben ze van binnenuit steeds een mooi zicht op de tuin.“ Eenmaal in het ‘groene deel’ van de tuin opent deze zich meer als een landschap, met bloeiende borders, doorkijkjes en – helemaal achteraan – een gesloten haag die diepte suggereert. “Op die manier voelt de tuin steeds verrassend aan en lijkt het of er nooit een einde aan komt.”

Groene basis

Voor de beplanting werd gekozen voor een basis met veel wintergroene planten – zoals buxus – en vaste planten met witte bloemen (Viburnum, hortensia). “Deze groen-witte structuur hebben we vervolgens aangevuld met blauwe en paarsroze accenten om meer kleur en leven te brengen”, licht Wim toe. Planten zoals kattenkruid (Nepeta x faassenii ‘Six Hills Giant’), gipskruid (Gypsophila ‘Rosenschleier’), Salvia nemorosa ‘Mainacht’, Spiraea japonica ‘Anthony Waterer’ zorgen ervoor dat van de vroege lente tot in de late herfst steeds wel iets van kleur in de tuin aanwezig is. Het is een doordacht concept dat ervoor zorgt dat de tuin ook na twintig jaar nog niets van zijn aantrekkingskracht en sfeer heeft verloren. Wim: “Liever dan hypes of trends in de tuinarchitectuur te volgen, hebben wij een meer klassieke manier van werken, een uitgangspunt dat zijn diensten al vaak bewezen heeft. Door een goed evenwicht te vinden tussen de verhardingen en de beplanting, en door veel aandacht te besteden aan de juiste verhoudingen, vormen en structuren, lijkt het of de tuin vanzelf is ontstaan.”

Bloemenpracht

De tuin oogt dus allesbehalve kunstmatig aangelegd en dat is zijn grote kracht. Want waar veel ‘oudere’ tuinen na verloop van tijd toch om een volledige heraanleg vragen om er weer goed uit te zien, heeft deze tuin aan kleine ingrepen en (sporadische) veranderingen genoeg om zijn charme te bewaren. Zo werden na verloop van tijd een vijver aan het terras en een extra zitplek achteraan in de tuin toegevoegd. De eigenaar: “Op het terras aan het huis staat vanzelfsprekend een grote eettafel met comfortabele stoelen. Maar in de zomer kan het daar – zelfs onder de grote parasol – behoorlijk warm worden. Dan is het aangenaam om de schaduw van de catalpa’s te kunnen opzoeken in de tuin.” Verder verandert er af en toe iets aan de beplanting van de tuin, meestal omdat de planten ziek zijn of omdat de bewoners zelf wel eens aan afwisseling toe zijn. “Mijn vrouw houdt zich graag bezig met het uitkiezen van nieuwe planten, voor in de plantenvakken en de stenen sierpotten. Op die manier verandert de tuin af en toe van aanzicht en krijgt hij als het ware een echte verjongingskuur zonder dat we veel werk moeten verrichten. Want in de eerste plaats willen we toch vooral genieten natuurlijk.”

Identikit tuin

Oppervlakte: 25 are
Ontwerp en realisatie: Verellen Tuinarchitectuur
Grondsoort: zandgrond
Gebruikte materialen: Belgische Blauwe hardsteen en Hollandse klinkers
Basisbeplanting: buxus- en taxusvormen, Catalpa bignonioides, Carpinus (haagbeuk), Sorbus thuringiaca ‘Fastigiata’ (Zweedse lijsterbes), Hydrangea arborescens ‘Annabelle’, Hydrangea macrophylla, Viburnum Plicatum ‘Watanabe’ + verschillende bloeiende vaste planten
Indeling: groot terras aan huis met aangrenzende vijver, gazon met tweede terras achteraan
Jaar van aanleg: 1990

Bron: Tuinen Landelijke Stijl voorjaar 2015 | Fotografie: Guy Obijn | Tekst: Tine Verdickt

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties