Statige villa uit 1895 voor een gezin van vier

Het begon met het kiezen van een nieuwe zetel en eindigde met een totale restyling van hun statige villa. Met twee uiteenlopende stijlen was het geen gemakkelijk werk, maar op het eindresultaat zijn Petra en Douwe heel erg fier.

bewoner(s): Petra, Douwe, Lara en Stijn
soort huis: villa
soort bouw: vrijstaand
trefwoorden: eetkamer, landelijk, woonkamer, wonen landelijke stijl

Verschillende smaken

De statige villa uit 1895, waar Petra en Douwe met hun kinderen Lara en Stijn sinds enkele jaren wonen, voelde vanaf het begin als een thuis. Toch miste er iets. Toen de grote hoekzetel aan vervanging toe was, riepen ze al snel de hulp van styliste Petra Postmus in. “Onze smaken lopen behoorlijk uiteen, maar de sfeerfoto’s op de website van Petra spraken ons beiden meteen aan.”

Groter geheel

Al tijdens hun eerste gesprek had Petra creatieve ideeën voor het grote geheel. Zo waren de eetkamer en woonkamer, verbonden via prachtige en-suitedeuren, door de hoekbank geen aaneengesloten geheel en was de serre een speelkamer voor de kinderen, maar niet in harmonie met de rest. Petra legde hen uit welke rol kleuren en doorgetrokken verlichting spelen. Douwe: “Alle muren waren keurig geschilderd in een witte tint. In de eetkamer hing een grote kroonluchter. Ik had nooit gedacht dat dat zo anders kon, tot Petra het ons liet zien. Over een groot schilderij in voornamelijk oranje vroeg ze voorzichtig of we er erg aan gehecht waren; dat hangt nu dus in de studeerkamer.”

Totaaladvies

Van het een kwam het ander, en hoewel Petra en Douwe het uiteindelijke advies prachtig vonden, moesten ze toch even wennen. “Ik had gerekend op een nieuwe zetel en het werd het hele interieur”, lacht Douwe. Zijn vrouw Petra vult aan: “Het moest echt ons idee worden, want we wisten wel: als we die keuze maken, is het de hele weg. Gelukkig pakte Petra onze smaak heel goed op, daar hadden we meteen vertrouwen in.” Al snel waren ze het eens, en dat was het begin van een fijne samenwerking.

Compleet gerestylede villa

Omdat ze allebei een drukke baan hebben, nam Petra hen slechts enkele keren mee naar een leverancier en had al snel hun voorkeuren in de gaten. Ze maakte moodboards die ze regelmatig mailde, samen met foto’s en links. Passende elementen herbruikte ze, zoals de eettafel en -stoelen, diverse lampen en de witte servieskast uit de serre, waarvan alleen de onderkast (weliswaar met een nieuwe kleur) naar de eetkamer ging. De grote Maria Theresia-kroonluchter vertrok naar de hal; in de eetkamer, woonkamer en serre kwamen drie kleinere exemplaren te hangen. Twee buitenluiken van weleer kregen een prachtige kleur en vormen nu de blikvanger achter de nieuwe, rechte bank. De houten vloer werd opgeschuurd en vergrijsd. “Goed overleg is essentieel, en kan heel kort zijn”, aldus Petra en Douwe. “We hebben de sleutel afgegeven en alles liep gesmeerd door Petra’s nauwe samenwerking met goede vakmensen. Zelfs wanneer we moeilijk konden inschatten of de antieke Zweedse bank in de serre of een behang in de eetkamer of hal mooi zou staan, wisten we dat we konden vertrouwen op haar advies. We hadden zelf nooit zo’n combinaties durven kiezen maar zijn er enorm blij mee. Onze inrichting is een ontzettend mooie mix geworden van klassiek en stoer met lieve elementen. Het is een nog fijnere villa geworden, waar we als gezin heerlijk van genieten.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl augustus/september 2015 | Tekst: Evelien Parie | Fotografie: Denise Keus

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties