Riante villa in het groene Lochristi

Meer dan twintig jaar wonen An en Michel in het groene Lochristi. Maar het kleine huis dat ze er oorspronkelijk bouwden lijkt in niets meer op de riante villa die er vandaag staat. Ze kozen voor een totale make-over in landelijke stijl.

bewoner(s): An en Michel
soort huis: villa
soort bouw: verbouwing
trefwoorden: eetkamer, hout, landelijk, woonkamer, wonen landelijke stijl

Rijpere smaak

Van zodra we de woonkamer binnenkomen wordt onze blik weer naar buiten getrokken. De hoge panoramaramen aan de achtergevel bieden een prachtig zicht op de tuin en de velden die zich weids uitstrekken achter de woning. “Wat een verschil met vroeger”, lacht An. Ze geniet zichtbaar van de grondige metamorfose die haar woning onderging. “Toen we hier in 1993 kwamen wonen, hadden we niet het budget om het huis van onze dromen te bouwen”, vertelt An. “En dus kozen we voor een standaard nieuwbouw, een klein huis van tien op tien. Maar in de loop der jaren rijpte onze smaak. We werden meer en meer aangetrokken door de rust en warmte van de landelijke stijl. Om die droom waar te maken, stonden we voor de keuze: verhuizen, of een grondige verbouwing en herinrichting. We kozen voor het laatste.”

Villa in wording

An en Michel kregen enkele jaren geleden de kans een stuk grond bij te kopen, waardoor hun tuin vandaag bijna achttienhonderd vierkante meter beslaat. In de tuin bouwden ze een prachtig bijgebouw, op en top landelijk. Het huis zelf kon niet achter blijven. “Tijdens één van onze fietstochtjes hier in de buurt, kwamen we voorbij een landhuis dat een grote indruk op me maakte”, aldus An. “Ik besloot mijn stoute schoenen aan te trekken en de bewoners op te bellen om te vragen met wie ze in zee waren gegaan. Zo kwamen we bij projectontwikkelaar Timeless Living en architecte Anje Dhondt terecht.”

Volume uitbreiden

“We zaten onmiddellijk op dezelfde golflengte”, vertelt Nancy Van Ryckeghem van Timeless Living. “De wensen van An en Michel waren duidelijk: ze wilden een warm en tijdloos huis met een doorleefd, leefbaar interieur dat authenticiteit en eenheid zou uitstralen. Dat is ook helemaal onze stijl. De eerste uitdaging was om het volume van de woning op de benedenverdieping flink uit te breiden en zoveel mogelijk licht naar binnen te trekken.”

Prachtige lichtinval

Door de achtergevel uit te bouwen, kwam er ruimte voor een grote eilandkeuken die naadloos overloopt in de riante woonkamer. De achtergevel bestaat bijna volledig uit glas, waardoor er een prachtige lichtinval ontstaat en je blik haast automatisch naar buiten wordt getrokken. “De woning is op het oosten gericht”, verduidelijkt Nancy. “Veel mensen vinden dat een nadeel, maar ik niet. Nu valt de zon op het bijgebouw en op de tuin zelf, waardoor de tuin baadt in een warme gloed. Bovendien blijft het huis zelf altijd koel en zijn gordijnen overbodig.”

Ankerpunt

Wat ons opvalt, is de doordachte keuze voor een beperkt aantal materialen, zowel binnen als buiten. Natuursteen, oude terracottategels, doorleefde houtsoorten en smeedijzer vormen de basis. In combinatie met de zachte kalkverven ontstaat er op die manier een eenheid die zowel rust, warmte als gezelligheid uitstraalt. Het ankerpunt bevindt zich in de woonkamer annex eetkamer, waar het doorleefde eiken dakgebinte alle ruimte krijgt om zijn ruwe schoonheid te ontplooien. De grote kristallen luchter voegt er een vleugje chique aan toe.

Landelijke sereniteit

De woonkamer loopt door in de op maat gemaakte eilandkeuken, eveneens een ontwerp van Timeless Living. Ook hier eenheid en rust, zowel in kleur- als materiaalgebruik. Het interieur straalt een landelijke sereniteit en authenticiteit uit die je omhult als een warme deken. “Waar we erg van genieten, is de openheid”, besluit An. “Zowel in het interieur, als naar buiten toe. Geen afgescheiden ruimtes meer, maar één naadloos en tijdloos geheel. Alles klopt en daar worden we gelukkig van.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl oktober/november 2015 | Fotografie: Sarah Van Hove en Stefanie De Neve | Tekst: Tim Torfs – Styling Timeless Living, Sarah Van Hove en Stefanie De Neve

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties