vtwonen

Nieuwbouwwoning aan de Waddenzee

Op het voormalig eiland Wieringen, pal aan de Waddenzee, kwam bij hoge uitzondering een bouwkavel vrij. Piet en Lia Klein grepen de gelegenheid aan en bouwden er hun nieuwbouwwoning.

waar: Wieringen
bewoner(s): Piet en Lia
soort bouw: nieuwbouwwoning

Fijne reacties

De aanblik bij aankomst is verrassend: met zijn rieten kap, de gevel van oude streekstenen, zink en vergrijsd red cederhout en de volgroeide struiken en bomen past het naadloos in de omgeving, hoewel de nieuwbouwwoning er pas een jaar staat. Lia weet nog goed hoeveel voeten het in aarde had om alle vergunningen rond te krijgen. “Maar iedereen in de omgeving is blij met het resultaat. Er loopt een fietsroute hierlangs, en regelmatig stappen mensen even af. Als ik dan in mijn moestuin bezig ben, hoor ik de leuke reacties!”

Beschutting

Al voor en tijdens de bouw was Lia met haar groene vingers in de weer. Volgroeide planten uit hun oude tuin verplantte ze naar hun nieuwe thuis enkele kilometers verderop. Volwassen fruitbomen kregen een plek naast het huis. Piet en hun drie zoons bouwden zelf stevige hekwerken en een houten schuur met beschutte veranda. Ook de buitenmuur van de garage kreeg een overkapping om heerlijk onder te vertoeven. De tuin grenst immers nagenoeg aan zee, en de elementen hebben dus vrij spel zo midden in de natuur. Daarom gebruikten ze materialen als zink, red ceder en douglashout.

Natuur binnenhalen

Zowel buiten als binnen kozen ze voor rustige natuurelementen. Aannemer SinnigeBouw zorgde voor goede vakmensen die begrepen wat Lia en Piet voor ogen hadden. “Ik had plaatjes in mijn hoofd, en zij voerden het uit”, lacht Lia. De timmerman maakte prachtige kozijnen en ingebouwde kasten naar haar idee, net als de binnengevel van wagenbeschot. De eiken balken in de plafonds werden pas na de bouw ingebracht, maar geven door de combinatie met de eiken vloer in de woonkamer en de eikenhouten keukenkasten karakter aan het huis. De prachtige Franse natuurstenen vloer in de woonkeuken en bijkeuken wordt naarmate hij belopen wordt alleen maar mooier. Lia: “Ik wilde in de woonkeuken een vloer die overal tegen kan, en bij Kersbergen in Ameide vonden we de perfecte oplossing. Bovendien hebben ze tijdens het leggen de reststukken voor de achterwand van het toilet gebruikt, prachtig!”

Wellnessruimte

Ook in de badkamer ligt dezelfde natuurstenen vloer van Kersbergen, die in de natte ruimte kleurloos werd geïmpregneerd. Ook hier levert het met het houten badkamermeubel een natuurlijke combinatie op. Lia en Piet kozen voor een riante stortdouche en sauna, in plaats van een ligbad. De infraroodsauna is heerlijk voor na het sporten, wat ze beiden graag doen. “Maar hij wordt voornamelijk gebruikt om de kleinkinderen comfortabel en warm in af te drogen na het douchen”, lacht Lia.

Sereen wonen aan de Waddenzee

In de slaapkamer met puntdak en eiken balken wordt de blik meteen naar het imposante raam met de brede vensterbank getrokken. Geen wonder dat dit het lievelingsplekje van de kleinkinderen is; vanuit het raam kijk je zo over zee, en zie je bij helder weer zelfs Texel liggen. Wadlopers, boten, surfers, en niet te vergeten de zonsondergang. “Dat went nooit, zo mooi. Elke nieuwe dag is adembenemend mooi. Het is hier heerlijk rustig en sereen wonen aan de Waddenzee.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl oktober/november 2015 | Fotografie: Denise Keus | Tekst: Evelien Parie

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties