vtwonen

Hoeve in L-vorm in Waals-Brabant

In een oude hoeve, op amper een halfuurtje rijden van Brussel, vonden Annabelle en Luc hun zevende hemel. Samen met hun kinderen en hun paarden genieten ze er van de groene oase die ze zelf hebben gecreëerd.

waar: Waals-Brabant
bewoner(s): Annabelle en Luc
soort huis: hoeve
woonoppervlakte: 300 m²
trefwoorden: landelijk, woonkamer, wonen landelijke stijl

Paardenstallen

Annabelle en Luc vonden deze voormalige boerderij 13 jaar geleden. “We waren in die tijd nochtans niet echt op zoek naar een nieuwe woning”, vertelt de vrouw des huizes. “We woonden immers toen ook al in een mooie landelijke omgeving. Toen we hier na een tip van een familielid toch een kijkje kwamen nemen, waren we echter meteen verkocht. Dat er stallen waren en we onze paarden niet langer in een pension zouden moeten onderbrengen was natuurlijk een troef, maar we vielen ook voor de locatie: heerlijk rustig, midden in de natuur, aan het eind van een doodlopende weg, met een prachtige tuin en een groot stuk weiland. Bezoekers zeggen vaak dat je op weg hier naartoe bij manier van spreken in een andere wereld belandt. Dat gevoel hebben we zelf ook.”

Zonder aannemer

“Dit is een typisch Brabantse hoeve in L-vorm”, zegt Annabelle. “Ze dateert van het begin van de vorige eeuw en werd in de jaren 60 verbouwd. Vòòr ons woonde er een Brits gezin. Het pand was dus bewoond en bewoonbaar, maar toch hebben we flink wat werk gehad. Structurele ingrepen waren niet nodig, maar we hebben wel het dak vernieuwd (met verouderde pannen, zodat het oorspronkelijke karakter intact bleef), de isolatie verbeterd, ramen met dubbel glas en kruisverdelingen geïnstalleerd en tussenwanden verwijderd. Omdat het hier zo donker was, hebben we in de leefruimte de zolderingbalken en de panelen wit geverfd. Eerst hadden we voor de renovatie een aannemer gecontacteerd, maar die heeft uiteindelijk alleen de ruwbouw voor zijn rekening genomen. De rest van de werkzaamheden hebben we zelf gecoördineerd, samen met goede vaklui.”

Puur natuur

De woning met een grondoppervlak van zo’n 300 m² telt twee verdiepingen. Beneden bevinden zich de inkom, de grote leefruimte met salon, living en keuken, een bureau en de master bedroom met dressing en badkamer. Vanuit de leefruimte leidt een trap naar een tweede bureau op de mezzanine. Daarachter liggen vier slaapkamers – voor de kinderen en de gasten – en twee badkamers. “Het is een woning in cottagestijl, zoals je er op het Engelse platteland veel ziet”, legt Annabelle uit. “Ik heb altijd van die stijl gehouden. Ik heb ook een voorliefde voor natuurlijke materialen – metaal, steen en hout – en sobere tinten. Dat is het perfecte decor voor de kleurenpracht in de tuin. Vooral in mei, als de azalea’s en de rhododendrons bloeien, is het een echt festijn.”

Aparte charme

Ook op het meubilair en de accessoires drukte Annabelle duidelijk haar stempel. “Een deel komt uit Vietnam, waar mijn man vroeger een bedrijf had dat meubels maakte van gerecycleerd hout”, zegt ze. “Andere kochten we tijdens onze talrijke reizen naar Afrika en Azië. Daarnaast heb ik een paar favoriete winkels – ik heb het nogal voor de Flamantstijl – en snuister ik graag rond op rommel- en brocantemarkten. Daar vind je unieke stukken, die een verhaal vertellen. Dit is een huis waar mensen wonen, géén showroom! Een decorateur kwam er evenmin aan te pas, ik deed het allemaal zelf. Ik trok er geen groot budget voor uit, maar met geduld en goede ideeën kom je een heel eind. Hier zorgt het alvast voor een aparte charme, waar ik heel trots op ben.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl oktober/november 2015 | Fotografie: Claude Smekens | Tekst: Jan De Vos

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties