vtwonen

Eerste kerst in nieuwbouwwoning op de heuvel

Alsof het lot zich ermee gemoeid had, reden Marianne en Louis drie jaar geleden toevallig voorbij een te koop-bordje aan een hobbelige zandweg. De bouwgrond lag op een heuvel, verstopt tussen het groen en bood een schitterend uitzicht over de omliggende velden. Ze wisten het meteen: deze plek wordt onze thuis. En ze hadden gelijk: nu vieren ze hun eerste kerst in hun nieuwbouwwoning.

waar: 's-Gravenwezel
bewoner(s): Marianne en Louis
soort bouw: nieuwbouw

Tussen bossen en velden

Toen ze op dit stukje grond botsten, hadden Marianne en Louis al verschillende huizen in de buurt bezocht, maar was de vonk nog nergens overgesprongen. “Ofwel was er niet voldoende ruimte voor ons grote gezin of moesten er zware verbouwingen gebeuren om de woning naar onze smaak aan te passen of liet de tuin te wensen over … Er was altijd wel iets en dus kwamen we steeds van een kale reis terug. Tot die ene dag waarop we hier toevallig voorbijreden en een te koop-bord zagen. Op het einde van de straat troffen we een rommelige bouwgrond aan op een hellend terrein, met een bouwvallig huisje te midden van bergen overwoekerd puin. Daarnaast stond nog een woning die er veel netter uitzag. Dat zou het wel zijn, zei Louis nog. Maar na een telefoontje aan de makelaar bleek het wel degelijk om de gammele bouwval te gaan. Het was even slikken, maar intussen waren we zo verliefd op de rustige omgeving dat we besloten een bod te doen. Mét succes, en zo eindigde onze zoektocht naar een thuis in een doodlopende zandweg tussen de bossen en de velden.”

Thuiskomen

“De maanden daarna werkten we ons uit de naad”, bekent Louis. “Het was een hele klus om de oude woning af te breken, de bergen puin en afval weg te voeren en de hellingsgraad van de grond iets te verlagen. Vaak kwam ik rechtstreeks van mijn werk naar hier om tot in de late uurtjes verder te zwoegen. Op onze weinige vrije momenten reden we van de ene interieurzaak en bouwfimra naar de andere om inspiratie op te doen. Dat we een huis met een warme uitstraling wilden, stond al vast. En dat is precies wat we vonden bij houtbouwspecialist De Backer. Tijdens een bezoek aan één van hun kijkwoningen in massieve houtbouw werden we op slag verliefd. Het voelde aan als thuiskomen en we wisten allebei meteen: dit wordt het! Niet veel later was de aankoop van ons huis rond en bespraken we met De Backer welke elementen er zeker niet aan onze woning mochten ontbreken, zoals een ruime erker in de woonkamer voor optimale lichtinval en een Amerikaanse porch aan de voorzijde van het huis. Eindelijk konden we – een jaar na de aankoop van onze bouwgrond – beginnen aan de opbouw van ons droomhuis.”

Eén geheel

“We kozen voor een bouwpakket”, gaat Marianne verder terwijl we ons aan het ruime keukeneiland zetten. “Leo is erg handig en heeft samen met vrienden en familie het hele huis zelf gezet: van de eerste balk tot de laatste plint. Intussen hield ik me bezig met de inrichting. Ik houd ervan om rond te rijden en nieuwe winkels te ontdekken. Leo trouwens ook. Bijna alles kozen we samen uit: de kasten, de eettafel en de stoelen, de verlichting, de bank … Het kleurgebruik hielden we bewust rustig en neutraal, want van felle kleuren zijn we niet zo gek. Het enige kleuraccent dat hier ooit nog binnenkomt is een rode KitchenAid”, grapt Louis. Terwijl we onze blik door de sfeervol versierde woning laten gaan, valt op hoezeer alles bij elkaar past: van de zwarte, volkeramische vloertegels en de cementkleurige tint van het knusse hoeksalon tot de grijs getinte zelliges boven het stijlvolle, zwarte Falcon-fornuis. Het plaatje klopt.

Eigen ontwerp

“De keuken is onze favoriete plek in huis”, vertelt Marianne. “Ik droomde altijd al van een ruim keukeneiland en hoewel veel mensen het me afraadden – ze vreesden dat de keuken daar te klein voor was – heb ik mijn zin doorgedreven. Nog geen minuut spijt heb ik gehad. Wanneer er vrienden langskomen zitten we hier gezellig koffie te drinken of te aperitieven. Ontbijten op zondag, met z’n tweetjes of met het gezin, doen we ook steevast in de keuken. Puur genieten is dat.” Wanneer ik vraag waar ze de keuken kochten, wisselen Marianne en Louis een glimlach. “Een vriend van ons is meubelmaker in zijn vrije tijd. Samen met hem tekenden we de keuken zelf uit. We toonden hem foto’s van wat we mooi vonden en vervolgens heeft hij alles ontworpen en gerealiseerd. Zulke vrienden zijn goud waard.”

Te kleine kerstboom

Marianne en Louis zijn terecht trots op hun woning en laten het interieur graag voor zich spreken. Geen overvloed aan snuisterijen, maar enkele welgeplaatste accessoires geven elke ruimte de juiste finishing touch. “We laten ons vaak verleiden in interieurwinkels”, bekennen ze. “Maar ‘less is more’ en daarom wisselen we onze decoraties liever elk seizoen af dan dat we alles volzetten. Bijna alles is nieuw aangekocht, want veel spullen uit onze vorige woning vielen hier helemaal uit de toon. Zo hadden we al jaren een kunststof kerstboom, maar toen ik hem hier vorig jaar voor het eerst optuigde, ging hij helemaal verloren in de ruimte. Het was geen gezicht. De volgende dag kochten we meteen een nieuw en groter exemplaar.” Marianne knikt trots naar de prachtig versierde boom in het midden van de woonkamer. “Nu past hij precies in het midden van de erker, waar hij alle aandacht krijgt die hij verdient.”

Spontaan bezoek

“De boom is ook perfect zichtbaar vanaf de straat, wat voor een gezellig plaatje zorgt als je komt aangereden na een drukke werkdag. Ook voorbijgangers lopen met bewonderende blik net iets trager voorbij ons huis. Vaak bellen ze zelfs spontaan aan om te vragen of ze binnen een kijkje mogen nemen. Dat is heel fijn en streelt toch wel een beetje ons ego. Het betekent dat we in ons opzet geslaagd zijn: een mooi en uitnodigend familiehuis bouwen en van dit bijzondere plekje op de heuvel onze thuis maken.”

Bron: Wonen Landelijke Stijl december/januari 2014/15 | Tekst: Britt Slegers | Fotografie: Stefanie De Neve

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties