vtwonen

Een villa en twee vakantiewoningen in de Ardennen

Tot voor enkele jaren geleden runden Björn en Anja een drukke horecazaak. Ze klopten soms tot wel tachtig werkuren per week. Een hectisch bestaan. Tijd voor iets helemaal anders, was de logische conclusie. Vandaag is het koppel de trotse eigenaar van twee charmante vakantiewoningen in de Ardennen. Ook in hun eigen woning – een villa in landelijke stijl – is alles afgestemd op gezelligheid en ontspanning.

waar: Varsenare
bewoner(s): Björn en Anja
soort huis: villa
trefwoorden: landelijk, vakantie, wonen landelijke stijl

Gezelligheid

Wanneer we op onze bestemming arriveren, staat Björn ons met een brede glimlach op te wachten. Een lekker knisperend haardvuur, vrolijk dansende kaarsjes, oosters geurende huisparfum en rustgevende pianomuziek op de achtergrond: dit is gezellig wonen zoals het hoort. “Het eerste wat ik ’s morgens doe, is het haardvuur aansteken”, vertelt Björn. “Puur voor de gezelligheid en de geur. Een woning is voor mij een plek om te genieten, om tot rust te komen. Ik wil me er helemaal op mijn gemak voelen, vandaar dat ik veel aandacht besteed aan de inrichting en sfeerelementen. Daar kruipt uiteraard wel wat tijd in, maar ik ben er graag mee bezig en het loont ook. Van zodra ik hier binnenstap, lijkt het alsof mijn hartslag met tien slagen per minuut daalt. Dat zegt genoeg.”

Luxe vakantiewoningen

Het is niet altijd zo geweest. Vijf jaar geleden zag het leven van Anja en Björn er nog helemaal anders uit. Ze woonden toen aan de kust, waar ze een fastfoodzaak uitbaatten en een hectisch bestaan leidden te midden van de vele toeristen. “Om af en toe wat stoom af te laten, besloten we om op zoek te gaan naar een vakantiewoning in de Belgische Ardennen. Ik hou van de natuur. De ruimte, het vele groen en de prachtige bossen die je daar vindt geven me energie”, vertelt Björn. Na wat zoeken, vonden ze een grond in Biron, een charmant dorpje vlak bij Durbuy. Ze lieten er een massieve chalet met Scandinavische trekjes op bouwen. Het interieur kreeg een tijdloos-landelijke invulling vol luxe en comfort. “De Ardennen vormen een prachtige omgeving, maar je vindt er weinig smaakvol ingerichte woningen. Laat staan luxewoningen. Wij genoten er zo van om daar te zijn, dat er gaandeweg een idee groeide. Waarom zouden we onze woning er niet verhuren als vakantiewoning?” Zo gezegd, zo gedaan en ondertussen is Charme a Biron een veelgeprezen en populair vakantiehuis bij gasten uit binnen- en buitenland. De verhuur liep zelfs zo goed, dat Anja en Björn besloten hun horecazaak te verkopen en dat geld te investeren in een tweede vakantiewoning. En zo opende korte tijd geleden Charme a Bomal de deuren. Anja werkt op dit ogenblik als verpleegster, Bjorn focust zich helemaal op de vakantiewoningen.

Droomhuis

Gewend geraakt aan de luxe en rust in de Ardennen, begon het drukke Oostende steeds meer op het gemoed van Anja en Björn te werken. “We begonnen uit te kijken naar een bouwgrond op het platteland, om daar ons droomhuis te realiseren. Tot we toevallig bij deze woning uitkwamen. Ik wist het meteen: dit was ons droomhuis, we hoefden niet verder te zoeken.” Het koppel werd gecharmeerd door de oud-landelijke boerderijstijl van de woning, de symmetrie van de architectuur en de tot in de kleinste details verzorgde afwerking met luxematerialen.

Nergens bespaard op luxe

“De villa werd gebouwd door de gerenommeerde villabouwer Taelman”, legt Björn uit. “Ze was de privéwoning van interieur- en keukenbouwer Ferlin, die er een aantal jaren heeft gewoond, maar – gelukkig voor ons – besloot om te verhuizen naar de kust. Zijn inbreng verklaart de naadloze afwerking. Enkel het beste was goed genoeg. De hoeveelheid eik die in het interieur is verwerkt, is onvoorstelbaar. Bijna alle kasten zijn op maat gemaakt en voor de vloer werd naast eikenhout geopteerd voor een kostbare Portugese leisteen. Nergens werd bespaard op luxe en comfort. Een ruime bijkeuken en koelkamer, een Engels bad op pootjes, een imposante regendouche, authentieke Engelse kranen, een sauna met aromatherapie… noem maar op. Voor mezelf zou ik het waarschijnlijk iets minder luxueus aanpakken, maar achteraf gezien ben ik er wel dolgelukkig mee.”

Provençaals blauw

Buiten de aankleding moesten Björn en Anja zo goed als niets doen in de woning. Qua kleurgebruik opteerden ze voor een sobere basis van wit-, grijs- en bruintinten, aangevuld met twee soorten Provençaals blauw. Bijna alle kleuren zijn van Flamant. “De basis moet puur en tijdloos blijven”, vindt Björn. “Ik speel liever met decoratiestukken en accessoires om wat meer pit en afwisseling in het interieur te brengen. Dat laat me ook toe om makkelijker te variëren. Een grote troef is dat we dankzij onze twee vakantiewoningen heel flexibel kunnen omspringen met de inrichting van ons interieur. Zijn we uitgekeken op een meubelstuk of een decoratieobject? Dan krijgt het een nieuwe plek in de Ardennen. Zo kunnen we ons eigen interieur permanent up-to-date houden en aanpassen aan onze persoonlijke wensen van het moment.”

In verbinding

Een van de grootste troeven van de woning, is volgens Björn de symmetrische indeling en de openheid. “De woning is opgebouwd rond twee centrale zichtlijnen”, legt hij uit. “De verticale zichtlijn maakt dat je van aan de voordeur recht tot in de achtertuin kijkt. De belangrijkste as is evenwel de horizontale as, die de keuken – via de eetkamer – met de woonkamer verbindt. Wie in de keuken staat, kijkt in een rechte lijn uit op de open haard en gezeten in de woonkamer hou je altijd contact met de keuken. Hebben we toch zin in wat knussere ruimtes, dan kunnen we de verschillende vertrekken van elkaar scheiden met grote glazen deuren. Zo creëren we meer intimiteit, zonder dat de openheid verloren gaat. Deze indeling maakt van dit huis ook een huis van alle seizoenen: open en licht in de zomer, knus en gezellig in de winter. Het beste van twee werelden wordt zo verenigd.”

Bed in de woonkamer

Ondertussen wonen Björn en Anja hier bijna anderhalf jaar. Björn straalt nog steeds van geluk wanneer hij over zijn huis vertelt. “We wonen hier in alle rust en toch zitten we slechts op een boogscheut van zowel de kust als het centrum van Brugge. Ook qua stijl is deze woning helemaal ons ding. Vroeger woonden we veel moderner, maar al snel beseften we dat het dat toch niet helemaal was. Ik hou van de doorleefdheid van materialen, van veel warmte en huiselijkheid. Een interieur dat te afgelikt is, brengt me niet tot rust. Nee, ik zweer bij de landelijke stijl. Eigenlijk zie ik me nooit meer verhuizen. Hoe het dan verder moet als we een dagje ouder worden en nog moeilijk de trap op kunnen? Daar heb ik natuurlijk al wel eens over nagedacht”, lacht Björn. “Ik denk dat ik dan gewoon ons bed beneden in de woonkamer zet!”

Een vakantie in luxe?

Wil je zelf eens enkele dagen of een weekje proeven van een landelijke woning vol luxe en gezelligheid? Neem dan zeker eens een kijkje op www.charmeabiron.be en www.charmeabomal.be. Deze twee vakantiewoningen verhuren Björn en Anja het hele jaar door. De troeven? Een warme, landelijke inrichting; een mooie, bosrijke omgeving; en een hartelijke, persoonlijke ontvangst. Je kan er van op aan dat de kaarsjes en de open haard branden wanneer je er gaat logeren!

Bron: Wonen Landelijke Stijl februari/maart 2014 | Tekst: Tim Torfs | Fotografie: Sarah Van Hove

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties