vtwonen

Boerderij uit 1754 in het idyllische Betuwe

Een oude boerderij uit 1754, midden in de Betuwe. Omgetoverd tot een cottage-achtig pand met gestuukte wanden, groen-witte luiken met rode pastilles en een rieten kap. Rondom een pad van Waalsteentjes, verschillende zitjes en prachtige hortensia’s en rozen. Dit is landelijk wonen pur sang.

waar: Betuwe
soort huis: boerderij
trefwoorden: landelijk, woonkamer, wonen landelijke stijl

Compleet vernieuwde boerderij

Een mooi voorbeeld van hoe het leven kan verkeren. De vrouw des huizes ravotte als jong meisje precies op deze idyllische plek in de Betuwe. Toen er zich op latere leeftijd de kans voordeed hier te komen wonen, twijfelde ze geen seconde. Samen met haar man schafte ze het rijksmonument aan, ondanks zijn vervallen staat. Bijna een jaar werd er door een grote bouwploeg gerenoveerd. Het casco werd behouden, het dak gerestaureerd, maar originele elementen, zoals de gebinten, werden intact gelaten. Verder werd alles in en om de boerderij vernieuwd. De luiken met pastillemotief werden bewust gekozen om de voorgevel er op een mooie manier uit te laten springen.

Het rijk alleen

Aan wensen ontbrak het de bewoners niet. Zo moesten meerdere vertrekken een thema krijgen, een inrichting waar het leven van afstraalt. In heel het huis zou een landelijk interieur komen. De opkamer – vroeger al de speelplek van de huidige bewoonster – werd behouden. Het zou opnieuw een speelkamer worden waar kleinkinderen het rijk alleen hebben. De grote woonkeuken moest een sleetse, doorleefde uitstraling krijgen. Een eigen stijl met een gebrand granieten werkblad en een Oostenrijks zithoekje, gerealiseerd van twee originele bankjes. Om overal een doorleefde sfeer te verwezenlijken, kozen de bewoners voor heel originele producten en afwerkingsmethodes. Op bijna heel de benedenverdieping kwam een vloer van Castle Stones: nieuw geproduceerde tegels die lijken op authentieke kerkdallen. Ook de entree werd voltooid met Castle Stones, maar dan in de vorm van bricks. Het materiaal werd verder in de toilet- en badkamermuren boven toegepast, als terugkerend element.

Zoals vroeger

Bakelieten schakelapparatuur matcht als vanzelf in een pand als dit. Alle bakelieten stopcontacten werden op maat gemaakt en verwezenlijkt door Van Berkel. Zelfs de gordijnroedes werden op maat gemaakt. Ze werden met de hand gesmeed door Mathieu de Gier, een smid uit Cothen. Voor de muren werd een typische techniek gebruikt. De bewoners wilden de wanden een aanzien geven van oude stalmuren. Cees van Tuil van La Fresque zorgde met een speciale stukadoorstechniek voor een rustieke uitstraling. Behalve het afwerken van de wanden patineerde La Fresque ook alle deuren. Passend bij de cottage-achtige stijl werd veel hout toegepast, met name in deuren en plafonds. In de entree bijvoorbeeld werden voor de garderobe prachtige, unieke deuren uit India gebruikt. Ze zijn 120 jaar oud en hebben nog origineel deurbeslag. Ze zijn afkomstig van Woonland, dat het hout verzamelt en bewerkt, maar de deuren zo origineel mogelijk houdt. Alleen de oude balk naast de garderobe kreeg door een speciale bewerking een heel authentieke look. Alsof het altijd zo geweest is.

Stoere collectie

De meubels die de bewoners kozen, zijn typerend voor Woonland. Meubels, zoals het oud-blauwe turquoise kastje uit India dat vier generaties heeft mogen dienen, worden door Woonland opgekocht en gerestaureerd. Een andere ladenkast is gemaakt van originele, oude Chinese deuren die weer en wind hebben doorstaan. Het grauwe en het geraakte blijven als sporen uit het verleden zichtbaar. Van dit eeuwenoude en in originele staat gehouden hout maakt Woonland zijn unieke Farmer Collection, een stoere collectie meubelen waarbij elk meubel zijn eigen identiteit behoudt. Woonland is voortdurend bezig om zowel zijn collectie van oud hout uit te breiden, als om precies passende en unieke stukken te vinden. Ook de accessoires die Woonland in dit pittoreske pand gebruikte, zijn geen snelle opvulling van loze hoekjes. Ze zijn weloverwogen gekozen en maken elke ruimte tot één geheel. Zo zijn de twee vazen op de ladenkast, geïmporteerd uit China, echte schatten uit het verleden. En boven de eikenhouten eettafel hangt een indrukwekkende lamp van verschillende hertengeweien, precies op maat gemaakt voor de tafel.

Op z’n zondags

De kamer aan de voorkant van het huis, anderhalve eeuw geleden de zogenoemde ‘herenkamer’, moest een zondagse uitstraling krijgen. Stijlvol en tegelijkertijd uitnodigend en warm. Vandaar dat hier geen Castle Stones werden gebruikt, maar een landelijke eikenhouten vloer. De herenkamer kreeg net als de woonkeuken en de zithoek zijn eigen stijl. De stenen muur aan de kopse kant werd afgebroken, alle steentjes werden afgebikt en opnieuw gebruikt. Woonland hield deze ruimte rustig met een grote, op maat gemaakte boekenkast en een salontafel. Daaromheen zitplaatsen in de vorm van een loveseat en een sofa met kussens waar, als grappige toevoeging, de initialen van de heer des huizes op zijn geborduurd. Naast de forse Chesterfield-bank staat een leuke ronde tafel voor flessen, karaffen en glazen. Passend bij de zondagse stijl werden in deze ruimte wat zwaardere stoffen gebruikt. Leer, imitatiebont, nepbont en velours zorgen voor een sleetse en rijke ambiance.

Uitnodigende stijl

Rondom het huis werden stijl en sfeer doorgetrokken; ook de tuin werd een ruimte waar het goed toeven is door verschillende zitjes, leilindes, bos en bloemperken. Het gebouw tegenover het woonhuis is de Hooiberg. Het gepotdekselde deel was vroeger bestemd voor hooiopslag, nu is het een comfortabel gastenverblijf. Precies onder het gepotdekselde deel werd een beschutte zithoek gecreëerd. Naast de zithoek is nu ook een ruimte met biljarttafel en sauna. Het straatwerk in de tuin is typisch voor deze streek. “We zitten niet ver van de rivier”, vertelt Bas. “Er zijn hier veel steenfabrieken die nog klinkers produceren. De klinkers in de tuin zijn oude Waaltjes, een steen met een specifieke maat. Ook de hortensia’s en rozen kwamen hier al van oudsher voor.”

Originele invalshoeken

De oude vervallen boerderij is een leefbaar huis geworden met originele invalshoeken. Een pand met een rustieke, tijdloze uitstraling. Een woning die voor iedereen uitnodigend is met veel plaats voor de hele familie en voor vrienden. Wie weet neemt het leven straks opnieuw zijn eigen draai en zal één van die spelende kinderen hier zijn intrek nemen.

Deze reportage is verschenen in het boek WONEN Landelijke Stijl 2. Bestel ‘m hier na.

Bron: Wonen Landelijke Stijl december/januari 2014/15 | Tekst: Anja Bemelen | Fotografie: Sarah Van Hove

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties