vtwonen

Beschermde villa in de Brusselse rand

Toen dit gezin een beschermde villa in de Brusselse rand kocht, kwamen ze voor een behoorlijke uitdaging te staan: de authentieke charme van het huis bewaren en er tegelijkertijd een eigen invulling aan geven. Met veel oog voor detail zijn ze in die uitdaging geslaagd.

waar: Brussel
soort huis: villa
trefwoorden: landelijk, wonen landelijke stijl

Goed compromis

Het is een keuze die veel gezinnen de laatste jaren wel vaker maken: een vlotte verbinding met de grootstad, maar toch voor de nodige ademruimte gaan door niet de stad zelf te kiezen. Ook de bewoners van dit huis behoren tot die groep. Zij waren al een tijdje op zoek naar een nieuwe woonst toen hun oog op dit pand viel in de rand rond Brussel. Ze werden meteen verliefd op de authentieke uitstraling van de woning, die nog tal van originele elementen in goede staat bevatte.

Oorspronkelijke staat

Toen de bewoners zich meer gingen informeren, bleek het om een beschermde woning te gaan. Concreet betekent dat dat ze aan de buitenkant en aan de indeling niks mochten veranderen, maar dat de renovatie erop gericht moest zijn om het huis weer helemaal in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Een opdracht waar ze met glans in geslaagd zijn. Heel wat elementen lijken er altijd al geweest te zijn: de doorleefde eikenhouten balken op de bovenverdieping, het hellende deurtje richting de keldertrap, de charmante tweekleurige terracottavloer in de woonkamer… Toch zijn er wel degelijk heel wat nieuwe elementen aanwezig. De kroonlijsten van Orac bijvoorbeeld zijn gloednieuw, en hetzelfde geldt voor de plinten. “Die hebben we zelf gemaakt. Ze zijn dertien centimeter hoog en volledig waterdicht”, vertellen Mark en Mario van Den Stal hierover.

Oog voor detail

De plinten waren niet het enige waarvoor de bewoners bij Mark en Mario aanklopten. Ze schakelden Den Stal in voor al het schrijnwerk op maat dat vandaag in de woning terug te vinden is. “Toen ze onze winkel binnenstapten, wisten ze al meteen wat ze wilden”, herinnert Mark zich nog. “Ze hadden al een volledig plan uitgetekend en uiteraard moest de stijl aansluiten bij de rest van het interieur. Na enkele kleine wijzigingen, hebben we dat vertaald naar wat het vandaag is.” Een van de ruimtes waarin dat resultaat goed te zien is, is de keuken. Die is, met uitzondering van de binnenlades en het beukenhouten kapblok, volledig vervaardigd uit massief tulpenhout. “Die houtsoort laat geen houtnerven door het schilderwerk zien.” Het hardstenen werkblad van Carrara past mooi binnen het geheel en de trekkers en grepen uit de Retro-collectie van Dauby maken het helemaal af.

Plaatje klopt

Datzelfde oog voor detail zien we ook in de rest van het interieur terug. Voor alle deurklinken, raamklinken en meubelbeslag gingen de bewoners op aanraden van Mark en Mario op zoek bij Dauby. Hoewel de items nieuw zijn, hebben ze toch een authentieke uitstraling en doen ze het huis alle eer aan. Een andere illustratie van hun oog voor detail is dat de noodzakelijke verwarmingselementen nergens voor visuele vervuiling zorgen. Ze zitten immers stijlvol geïntegreerd in op maat gemaakte radiatorkasten van Den Stal.

Modern comfort

Dat alles een authentieke uitstraling heeft, betekent niet dat modern comfort achterwege blijft. De kasten en lades in de keuken beschikken over de modernste schuif- en sluittechnieken en hetzelfde geldt voor de op maat gemaakte inbouwkasten in de slaapvertrekken. “De lades onderaan hebben we van tandemgeleiders voorzien voor optimaal comfort”, noemt Mark een voorbeeld op. Deze oude, beschermde woning heeft met andere woorden duidelijk zijn tweede adem gevonden.

Deze reportage is verschenen in ons boek WONEN Landelijke Stijl 2. Een luxeboek met 28 inspirerende woningen in landelijke stijl. Hier verkrijgbaar.

Bron: Wonen Landelijke Stijl juni/juli 2015 | Fotografie: Sarah Van Hove | Tekst: Bert De Pau

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties