vtwonen

Op pad voor onkruidthee

Vergeet de kruidentuin; in de natuur valt zoveel te plukken dat je er je zelfgemaakte kruidenthee van kunt zetten. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Maidie van den Bos van Bloesembar neemt ons mee in de wereld van de wildpluk.

kruidenthee

thee plukken

 srcset=

Een plek vangen in een kopje

Hoe vang je de smaak van een Rotterdams museum in een kopje? Als oprichter van Bloesembar weet Maidie dat als geen ander te vertellen: “Ik pluk bloemen en kruiden van een bepaalde plek en verwerk ze tot bijvoorbeeld een thee of sap. Zo maakte ik voor de opening van The Museum of Water in Rotterdam een ultralokale koele kruidenthee van bloemen en kruiden die ik had geplukt bij het Gemaal op Zuid. Na achtenveertig uur in de koeling te hebben gestaan, heeft de koude thee zijn aroma aan de bloemen en kruiden onttrokken.”

Winter mix

Een winterse variant is de Wild Winter Mix, een warme thee van vers wintergroen. De verse thee bestaat uit een mengsel van verschillende soorten spar, laurier, venkelzaad en zoethout. Maidie: “Deze mix gaat in het hete water en onttrekt zo aroma’s en vitamine C aan het blad. Let op dat het water zo’n 85 graden Celsius is. Als hij op hogere temperatuur wordt opgeschonken, wordt hij snel bitter. Bovendien vervliegen de aroma’s sneller en is je thee minder krachtig.”

Theemelange samenstellen

Wil je een voorraadje aanleggen, dan kun je dit doen door kruiden te laten drogen. Maidie: “Voor het samenstellen van een thee gebruik ik het hele blad en de bloem, zodat je een bloeiende thee hebt. Dit schenk je dan uit door een zeefje. Een melange sorteer ik op de kracht van de bloemen (reinigend, verkwikkend, kalmerend, zwoel), de smaakcombinatie en ook een klein beetje op kleur. Als het visueel aantrekkelijk is, smaakt het vaak ook beter.”

Drogen in de oven

Het plukken van de kruiden kun je het beste doen in het voorjaar. Na de bloei verliezen de kruiden hun kracht en smaken ze snel bitter. Bloemen daarentegen hebben door het nectar vaak een zoete bijsmaak. Afhankelijk van de hoogte waarop kruiden groeien is het verstandig om ze verschillende malen te wassen. Hoe lager ze groeien, hoe meer kans op hondencontact of bijvoorbeeld de vossenlintworm. Laat de bladeren en de bloemen na het wassen goed drogen. Leg ze vervolgens op bakplaten in de oven en laat ze drogen op de laagste temperatuur met een pollepel tussen de deur, zo kan het vocht goed weg. De gedroogde bloemen, bladeren en zaden worden in het donker bewaard, anders verliezen ze hun kleur en sterkte.

Over Bloesembar

Bloesembar duikt op op plaatsen waar iets te vieren valt. De feestelijke smaak van handgeplukte bloemen en zaden wordt verwerkt tot heerlijke siropen, de wildste cocktails, onverwacht fris sorbetijs en verkwikkende thee. Meer informatie vind je op de site van Maidie.

Bron foto’s: Maidie van den Bos, Annemieke van der Togt

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties