Wanneer kun je rabarber planten?
De Rabarber, Latijnse naam Rheum rhabarbarum, is een winterharde vaste plant. De rabarberplant is vorstbestendig en kan in het najaar worden geplant. De oogst komt dan aan het einde van de lente of het begin van de zomer.
Zurigheid van de rabarber
De licht zure smaak van rabarber komt van de stof oxalzuur, een stof die ons lichaam in kleine hoeveelheden goed kan verwerken. Maar teveel oxalzuur is niet goed en kan zelfs giftig zijn. Eet dus niet de bladeren van de raberber, want daar zit meer oxalzuur in.
Zo werkt rabarber zaaien
Heb je rabarberzaadjes? Van maart tot mei kun je rabarber binnen voorzaaien. In het najaar moet de plant verplant worden zodat hij meer ruimte krijgt om te groeien tot de oogst in de lente of de zomer. Je kunt dan onderstaand stappenplan volgen.
Hoe werkt rabarber planten?
Rabarber is een vaste plant en hoeft dus maar een keer in de tuin geplant te worden om er vervolgens jaar na jaar van te genieten. Reserveer minstens één vierkante meter per plant. Rabarber houdt van een humusrijke grond, eventueel kun je organische mest gebruiken om de plant een betere start te geven. Een plek in de zon of halfschaduw is goed voor de rabarber.
- 01.
Spit de grond los.
- 02.
Verwijder zevenblad en ander onkruid.
- 03.
Meng organische meststoffen en goed verteerde compost door de grond.
- 04.
Nu kun je de rabarber planten. Plant hem zo ondiep dat de groeipunten net boven de grond komen.
- 05.
Bemest de rabarber in februari, maart en in juli met organische mest.
Zo kun je rabarber kweken
Nadat je de rabarber planten in de grond hebt gezet moet je ze goed verzorgen. In de winter laat rabarber zich nog niet zien, pas in het vroege voorjaar komen de bladeren tevoorschijn. Haal de bloemstelen zo vroeg mogelijk weg, zodat de plant al zijn energie in de stengels en bladeren stopt. Natuurlijk moet je ook water geven en eventueel bemesten.
Hoe en wanneer rabarber oogsten
Bij voorkeur groeit de plant alleen maar de eerste twee jaar, daarna kun je starten met oogsten. De bladstelen kunnen van begin april tot eind juni worden geoogst als deze een lengte hebben van 30 tot 40 centimeter. Snijd bloem- en bladstelen niet af, maar draai ze en trek met een ruk los. Laat minstens een of twee stengels en bladeren aan de plant zitten, dan blijft de plant goed verder groeien. Gebruik de rabarberstengels zo snel mogelijk, dan smaken ze het best.
Bron: beeld: Canva