vtwonen

De staartmees

De staartmees zie je nooit alleen. Ontdek je een klein verenbolletje met lange staart, dan volgt er snel een hele club. Staartmezen trekken altijd samen op. In de tuin delen ze zonder morren gezellig de vetcake met elkaar.

Staartmees Staartmees2

  • Naam: Staartmees (Aegithalos caudatus).
  • Uiterlijk: Opvallend lange staart waaraan de staartmees zijn naam te danken heeft. Bolvormig lijfje, kop wit met zwarte zijstrepen, heel kleine snavel. Rug zwart, vleugje roze aan de zijden, zwarte staart met witte zijden. Onderzijde wit met roze op de onderstaart, donkere pootjes.
  • Gewicht: 8 tot 9 gram.
  • Afmeting: 13 tot 15 cm, inclusief de 7 tot 9 cm lange staart.
  • Geluid: Zacht en hoog ‘sisisi’ en ‘chirrup’.
  • Menu: Rupsen, spinnetjes, allerlei kleine insecten, zaden, vetbollen en vetcakes.

Hoor je zacht gepiep en zie je een groep vogeltjes met lange staarten bij elkaar, dan heb je bezoek van staartmezen. Een staartmees is eigenlijk nooit alleen, alleen tijdens de broedtijd zijn ze tijdelijk met z’n tweetjes. Zodra de jongen uitvliegen trekken ze in groepen van wel 20 vogels rond. De staartmezen ‘babbelen’ voortdurend met elkaar. Niet luid en duidelijk, maar heel zacht. Je ziet ze het best als ze van het ene naar het andere bosje vliegen of een veld of pad oversteken. De staartmezen vliegen in een golvende vlucht achter elkaar aan. Als je er een ziet, volgt de rest vanzelf.

Lichtgewicht

Op zoek naar rupsen, spinnetjes, allerlei kleine insecten en zaadjes tonen staartmezen hun acrobatische kunsten. Omdat de staartmees een lichtgewicht vogeltjes is, kunnen ze zelfs aan de dunste takjes hangen. En dankzij dat hele kleine snaveltje, plukken ze hun voedsel uit de kleinste hoeken, gaten en spleten. In de tuin storten staartmezen zich met zijn allen op vetbollen, potten vogelpindakaas en het vogelbad.

Lekker knus

Staartmezen slapen letterlijk en figuurlijk op een kluitje. En dat gaat zo: de eerste staartmees landt. Een paar seconden later arriveert staartmees nummer 2. Staartmees nummer 3 landt bovenop het duo en wurmt zich ertussen. Zo gaat het alsmaar door, totdat ze een grote kluwen vormen. Dat is aandoenlijk om te zien. Zoek op youtube naar ‘long tailed tit gathering’ en je ziet hoe het werkt.

Nestkunst van de staartmees

De staartmees bouwt een prachtig nest van mossen en spinrag met een bekleding van zachte veertjes. Man en vrouw staartmees werken nauw samen tijdens de bouw. Ze nemen er de tijd voor; de bouw kan wel drie weken duren. Het vrouwtje legt 8 tot 12 en soms wel 15 eieren. De jongen blijven 14 tot 18 dagen in het nest. Tijdens de groei van de staartmees zie je het nest oprekken. Vaak krijgen de ouders assistentie van soortgenoten die zelf geen jongen hebben. Vanaf het moment dat ze uitvliegen, trekken de ouders, oppasmezen en jongen gezellig samen rond op zoek naar voedsel.

Bron: Fotografie iStock

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties