vtwonen

Strakke woning met warm interieur

Symmetrie, een uitgekiende belijning, alles fris wit … architecturale details als deze tillen de achttiende-eeuwse woning naar een hoger niveau. Zo ontstond een knap decor waarin dit jonge gezin met drie jongens het leven leeft.

Authentieke elementen

Ooit was dit huis uit 1750 de woonst van de burgemeester. De architecten van Atelier Carbon lieten een moderne, architecturale wind door het huis waaien zonder aan de ziel van het huis te raken. Architecte Brenda: “Toen wij het pand aanpakten was het ingericht als kantoor met een appartement op de eerste verdieping. De grote woonruimtes waren opgedeeld met valse wanden, overal lag er tapijt. Toch waren er gelukkig nog een heleboel authentieke elementen zoals de trap en sierlijsten aan het plafond.” Het plan was het karakter van het pand behouden en respecteren, zowel wat de architectuur betreft als het interieur.

Strak kader

Het huis werd volledig gestript, vloeren en plafonds verstevigd met extra steunbalken, technieken vernieuwd. Na anderhalf jaar verbouwen trok het gezin in zijn nieuwe thuis. “Ik wilde een strakke woning”, vertelt Eva, de vrouw des huizes. “Toch mocht het interieur niet te industrieel zijn, maar eerder warm. Voorheen woonden we in een heel landelijk ingerichte woning. Die stijl was ik echt beu, de muren kwamen er op me af. Ook belangrijk voor me was voldoende opbergruimte.” Bij de inrichting kwam dan ook veel maatwerk aan te pas.

Oud & nieuw

“Ook op het wensenlijstje stond een open leefkeuken met een grote tafel voor dagdagelijks gebruik én om gasten te ontvangen”, vertelt Eva. De tafel is maatwerk met twee massieve poten zodat je vanuit de sofa niet op een wirwar van tafel- en stoelpoten kijkt. Eva: “In dit huis kom je echt tot rust. Ik begrijp nu waarom de architecten zo hamerden op details, de belijning die moest kloppen …. Het is die consequentie die zorgt voor harmonie en visuele rust.” “Die strakkere vormgeving contrasteert ook mooi met oude elementen zoals de sierlijsten of oude deuren”, vult Brenda aan. “Meer zelfs, dankzij sobere, discrete architecturale ingrepen komen de oude elementen beter tot hun recht.”

Bron: Stijlvol Wonen september/oktober 2016 | Fotografie Stefanie De Neve | Tekst Anneleen Peeters

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties