Nieuwbouw in een oud jasje

Waar ooit koeien en varkens stonden, is nu voor het gezin van Inge, Michel en hun twee kinderen een zee van ruimte om te leven, werken en spelen. Hun compleet getransformeerde boerderij is ingericht in een mix van nieuw-landelijk en stoer industrieel.

bewoner(s): Inge, Michel en hun 2 kinderen

Nieuwbouw in Noord-Limburg

Toen Inge en Michel de boerderij uit 1872 kochten, waren ze de koning te rijk. Inge is in dit Noord-Limburgse dorp geboren en getogen: het voelde voor haar als thuiskomen. De boerderij had altijd gediend als onderkomen voor varkens en koeien, plus voor een familie die een klein deel van het pand bewoonde. Sinds het voorjaar van 2013 wonen Inge en Michel er met hun gezin met twee kinderen, na een verbouwing van anderhalf jaar. De boerderij is onherkenbaar veranderd. Inge: “Een volledige nieuwbouw in een oud jasje.”

Ruim en huiselijk

Inge is altijd bezig met wonen en inrichten. “Ik ben al veertien keer verhuisd en weet daardoor precies wat ik wil. Wonen en inrichten zijn gaandeweg een echte passie van me geworden.” Hun wensenlijst? “De landelijke sfeer bewaren, maar het geheel ook iets stoer moderns geven. We wilden slaapkamers met een hotelachtige sfeer met veel comfort. En vooral: licht en transparantie, van de ene naar de andere ruimte kunnen doorkijken. Alles in rustige basistinten zoals grijs, wit en zwart, met gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, beton, natuursteen en staal. Maar bovenaan het lijstje stonden de dubbele binnendeuren van zwart staal. Dat vind ik zó mooi!”

Organisch geheel

Inges passie voor wonen en inrichten gaat ver. Ze heeft het hele concept zelf bedacht en zegde zelfs haar baan op om de bouw te begeleiden. “Ik wilde zelf de voortgang in de gaten houden. Mijn vader Jan, oom Chris en hun vriend Grad hielden regelmatig een vinger aan de pols zodat ik ook tijd had voor mijn gezin.” Dankzij een flexibele en enthousiaste aannemer (Johan Ronken, Nederweert), die steeds bereid was iets aan te passen, groeide het als een organisch geheel. “Een boerderij stelt je steeds voor verrassingen. Je moet flexibel zijn, je voegen naar het gebouw, uit respect.”

Oud en nieuw verbonden

Zo werd een ruime woning gecreëerd met modern comfort en behoud van authentieke elementen. Wat vroeger de enige woonruimte was – bestaande uit kamers, keuken en slaapkamer – is nu één grote lichte zitkamer, met een doorloop naar een tv- annex filmkamer. Waar ooit de stallen waren, bevinden zich nu een zeer ruime woonkeuken en speelkamer. De oorspronkelijke hooizolder boven de stallen herbergt nu de ouderslaapkamer en badkamer. En wat voorheen een open rommelzolder was, is omgetoverd tot werkkamer, logeerkamer en kinderslaapkamers met nieuwe dakkapellen voor meer licht.

Bron: Stijlvol Wonen editie januari/februari 2014 | Fotografie Sarah Van Hove | Tekst Monique Geertsen

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties