vtwonen

Make-over voor klassieke seventies villa

Deze klassieke witte villa werd gebouwd in 1971, toen de Franse stijl erg populair was. De nieuwe bewoners kozen voor een drastische make-over van het interieur met respect voor de woning. Aan de buitenkant werd nauwelijks iets veranderd, maar binnen voltrok zich een bijzondere metamorfose waarvan openheid en ruimte het resultaat zijn.

Update

Lang heeft de huizenjacht niet geduurd voor de nieuwe bewoners die deze witte villa tot hun nieuwe thuis maakten. “We hebben altijd even verderop in deze straat gewoond”, legt de bewoner uit. “Nu de kinderen uitgezwermd zijn, vonden we het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Toen we deze woning te koop zagen staan, grepen we die buitenkans. Al bevatte het interieur heel wat mooie en waardevolle elementen, toch voelde alles een beetje somber en gedateerd aan. Een update was dus nodig. De opdracht die we aan interieurarchitect Isabelle Onraet gaven, was dan ook drieledig: zorgen voor meer contact tussen binnen en buiten, meer volume creëren en een eigentijds, strak maar warm interieur realiseren.”

Overzicht creëren

De benedenverdieping was een wat onoverzichtelijke opeenvolging van kleine ruimtes. Dus een eerste stap was de tussenschotten wegwerken, onder meer door tussendeuren te vervangen door discrete schuifpanelen. Zo ontstond één doorgaande as door de keuken, eetkamer en zitgedeelte, wat een groter volumegevoel geeft. De in het plafond verzonken lichtstraat van Viabizzuno legt nog eens de nadruk op die nieuwe indeling. Leefkeuken maal twee Een volgende stap was de bestaande keuken uitbreiden. De keuze van de aanbouw viel op een strakke kubusvormige glas-houtconstructie. Aan drie zijden is er zo uitzicht op de tuin. Bovendien kwam er plaats voor zowel een extra zithoek als een ontbijttafel. Zowel het spoeleiland als de keukenwand is uitgevoerd in donkere eik die mooi contrasteert met het heldere decor. In het kookgedeelte zie je een onderhoudsvriendelijke keramische tegel van Cotto d’Este in de tint Cendre. Daar ligt verder hetzelfde brede en gebleekte eiken parket als in de rest van de benedenverdieping. Alle keukenbladen zijn van een wit composietmateriaal.

Ton-sur-toneffect

De aankleding die volgde is strak, geometrisch, maar tegelijkertijd heel knus en persoonlijk. Dat heeft vooral met de keuze van kleuren en texturen te maken. Isabelle koos in de zithoek bijvoorbeeld voor meubels met een ongewone stoffering: fauteuils in lichtblauw velours, zandgrijze sofa’s en gordijnen in glanzend grijs linnen zorgen voor een verstild ton-sur-toneffect. Om hier de rust niet te verstoren, werd de televisie weggelaten en kozen de bewoners voor een projectiescherm dat met een druk op de knop uit het plafond komt. Deze ingetogen, warme, maar luxueuze sfeer werd ook in de rest van de woning doorgetrokken.

Bron: Stijlvol Wonen maart/april 2014 | Fotografie Stefanie De Neve | Tekst David Pollet

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties