vtwonen

Het raamkozijn door de jaren heen

Misschien valt het je nooit echt op, maar wanneer je naar huizen kijkt, waar kijk je dan als eerste naar? Juist, de ramen, het pronkstuk van het huis. Ze geven niet alleen karakter maar zorgen ook voor de juiste lichtinval, ventilatie, ruimte en sfeer in huis. En daarbij is geen enkel raamkozijn gelijk. Verschillende bouwstijlen door de jaren heen brachten die variatie in raamkozijnen. (promotie)

Glas in lood

Het eerste gebruik van kozijnen, ter ondersteuning van het glas, gaat helemaal terug naar de 17e eeuw. In die tijd werden kleine stukken glas in lood gezet, wat we nog steeds tegenkomen in oude panden met hoge ramen of als je omhoog tuurt wanneer je in de kerk staat.

glas in lood raam

Het gezellige schuifraam

Na de glas in lood stijl werd het glas langzaamaan steeds groter van formaat. Eind 17e eeuw verscheen daardoor een nieuw type kozijn. Het schuifraam deed haar intrede en maakte het glasoppervlak daarmee een stuk groter. Het onderste deel van dit raam kon schuiven waardoor men gezellig naar buiten kon hangen om bij te kletsen met de buren (zoals in de Amsterdamse Jordaan veel werd gedaan).

schuifraam

Franse stijl

In de 19e eeuw was het tijd voor wat nieuws en men keek daarvoor over de landgrens naar onze zuiderburen. De Franse vensters kwamen in de mode. De schuiframen werden ingeruild voor naar binnen toe opendraaiende ramen. Deze ramen met dikke middenas werden ook wel empire-venster genoemd.

De Amsterdamse school

Aan het begin van de 20e eeuw veranderde de bouwstijl opnieuw en werd bouwgroep de Amsterdamse school opgericht (1920-1940). De bekendste architecten in deze groep waren M. de Klerk, P.L. Kramer, J.M. van der Mey en J. Crouwel. Kenmerkend voor deze bouwstijl was het gebruik van veel baksteen en versieringen in de gevels.

De ramen werden kleiner gemaakt en in de vorm van een ladder (een laddervenster) toegepast. Hierdoor kon men niet meer gezellig uit het raam hangen, want dat vonden de ontwerpers van de Amsterdamse school te volks. Voorbeelden van gebouwen in deze stijl zijn voornamelijk scholen, woningbouw en bruggen.

Groot, groter, grootst

En nu houden we weer van groot en ruim. Grote ramen stralen een bepaalde luxe uit. Je vangt de natuur in je huis, maakt gebruik van natuurlijk licht en de ruimte lijkt optisch groter. Vooral in een appartement creëer je daarmee een waar loftgevoel.

grote ramen

Kozijnen zonder onderhoud

Tegenwoordig worden kozijnen steeds vaker van kunststof gemaakt. Het voordeel hiervan is dat er weinig tot geen onderhoud is en ze met gemak een leven lang meegaan. Daarbij zijn ze niet van houten kozijnen te onderscheiden. K-vision kozijnen biedt een ruime collectie van kunststof kozijnen op maat gemaakt aan.

Kijk op kunststofkozijnen.com voor meer informatie en inspiratie.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

rubbere robbie op 25 maart 2016 om 15:21

zouden jullie geen bronvermelding moeten doen wanneer de foto's van een andere site worden gehaald? deze foto's en producten komen namelijk van Schipper Kozijnen bv.

>

vtwonen op 29 maart 2016 om 07:47

Beste Rubbere Robbie, de foto's zijn bij ons aangeleverd.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties