Niet voor elke dag: kleiservies

Juist dat imperfecte maakt dit kleiservies zo mooi. Wil je het echt gaan gebruiken, maak het dan van klei die nog afgebakken moet worden. Alleen dan zijn ze stevig genoeg om dagelijks 
te gebruiken.


kleiserviesSchort van 100% linnen (Sukha). Wasrekje (2ehands en grietje). Vergiet van Riess, espressokop-en-schotel (Ottomania). Borden, soepkom (Keramikos). Blauw bordje (Sukha Amsterdam). Groen bordje (harmenelke.nl).

Lekker kleien

Er zijn veel soorten klei te koop, van speciale prijzige tot heel basic goedkope. Het makkelijkst en goedkoopst is simpele witte klei van Das, te koop bij de meeste speelgoed- en hobby winkels (circa € 1,95 per 500 gram). Deze klei laat je gewoon aan de lucht drogen en klaar ben je. Daarna kun je de klei nog kleuren of beschilderen met acrylverf. Als je de voorwerpen echt wilt gaan gebruiken, zoals het servies of de lampen, dan kun je beter klei gebruiken die je nog kunt afbakken, zodat ze tegen een stootje kunnen. Omdat dit op heel hoge temperatuur moet 
gebeuren, kun je dit het beste 
laten doen bij een keramiekatelier.

Dit heb je nodig

  • witte klei
  • bord, schaaltje en lepeltjes van de kringloop als mal
  • vershoudfolie

Zo maak je het

  • Wikkel vershoudfolie om bordjes, schaaltjes en de lepels.
  • Boetseer de klei eromheen.
  • Haal van mal en laat drogen of bak af.

Bron: vtwonen 04 2016 | Fotografie Ernie Enkelaar | Styling Liza Wassenaar, Leonie Mooren

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Mirjam op 1 juli 2016 om 17:13

Hoe lang en op hoeveel graden moet dit afgebakken worden?

>

vtwonen op 4 juli 2016 om 07:31

Hoi Mirjam, het ligt er een beetje aan of je het servies ook echt wilt gaan gebruiken? Je moet de producten dan op heel hoge temperatuur afbakken. Je kunt dit het best laten doen bij een keramiekatelier.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties