Woonunits rond een patio met spiegels in hartje Gent

Vier woonunits die organisch in elkaar schuiven rond een spectaculaire patio met spiegels… Met dit concept verwijst het Gentse architectenbureau Atelier Vens Vanbelle het traditionele beeld van appartementen – netjes naast en tegenover elkaar in een gang – resoluut naar het verleden.

waar: Gent
bewoner(s): Maarten Vanbelle
soort huis: Woonunits
soort bouw: Nieuwbouw
trefwoorden: design, hout, spiegel

Pand uit 1720

In de zomer van 2006 brandde in hartje Gent, niet ver van het Gravensteen, een winkel met 25.000 theater- en carnavalskostuums tot op de grond af. “Van het pand uit 1720 bleef zo goed als niets over”, vertelt architect Maarten Vanbelle van Atelier Vens Vanbelle. “Alleen de achtergevel en het koetshuis stonden nog overeind. Ik heb de grond gekocht, samen met mijn broer en mijn ouders. We vonden vooral de ligging ideaal: midden in de stad, maar toch heel rustig. Daarnaast zagen mijn collega Dries Vens en ik het als een uitdaging om iets volledig nieuws op te bouwen, maar toch een paar restanten van het oude gebouw in te passen.

Spectaculaire spiegels

Het gebouw dat Maarten en Dries uitdokterden, is een complex geheel. De architecten zorgden er immers voor dat elk van de vier appartementen – twee met twee slaapkamers, twee met drie – zowel uitzicht biedt op de straat als op de patio en de achterliggende binnenplaats met koetshuis. Daardoor valt er op elk moment van de dag wel ergens in huis zonlicht binnen. De units kronkelen als het ware rond de patio, die opgebouwd werd met gerecupereerde bakstenen van het oude gebouw en uitgerust werd met spiegels van gepolijst aluminium. Deze spiegels hebben een dubbele functie: ze reflecteren het zonlicht naar beneden en bieden van onderuit uitzicht op de lucht. Het resultaat is een unieke trompe l’oeil, waarbij je soms echt niet weet wat je ziet. “Het idee van die binnenplaats komt uit Italië, waar we kort voor de start van het project op reis waren”, aldus de architecten. “Daar zie je ook veel patio’s met deuren, trappen en balkons op plekken waar je ze niet meteen verwacht.”

Verhuizen

Zo staat in de leefruimte van Maarten zijn unit een kastenwand van gegroefd multiplex van Pools grenenhout, waarvan de warme uitstraling en gevlamde tekening mooi passen bij het donkere parket. Het plafond bestaat deels uit beton, deels uit pleisterwerk, deels uit houten balken en in de keuken ligt vlak naast het parket een strook gerecupereerde terracottavloer. Zo worden de diverse woonfuncties gedefinieerd en afgebakend. “We wonen hier heel graag”, zegt Maarten Vanbelle. “Maar toch denken we aan verhuizen. Mijn vrouw en ik hebben intussen twee kindjes gekregen en dus zijn die twee verdiepingen nu niet meer zo ideaal. We zijn dol op de stad en blijven er zeker wonen, maar toch zouden we nog wat meer rust kunnen gebruiken. Ach, het zal ook wel een beetje met beroepsmisvorming te maken hebben, zeker?”

Meer weten over deze architecten? Kijk dan zeker eens op hun website.

Fotografie Luc Roymans | Tekst Jan De Vos

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties