Vrijstaande woning met binnentuin

Architect Bruno Vanbesien realiseerde in het landelijke Affligem een knappe U-vormige woning rond een binnentuin. Aan de buitenkant ziet het er zwart en strak uit, aan de binnenkant is het wit, open en licht. Het thema trekt zich door in het interieur, veel meubels in zwart-wit. Veel aandacht voor maatwerk en materialen.

waar: Affligem
bewoner(s): Koppel met twee kinderen
soort huis: Vrijstaande woning
soort bouw: Nieuwbouw
trefwoorden: design, groen, hout, interieur, licht, tuin

Licht in huis

De voorzijde van de woning is nogal gesloten, wat in contrast staat met hun open achterzijde. “Voor deze klanten was privacy extreem belangrijk, in de ouderlijke slaapkamer is er zelfs alleen zenithaal en onrechtstreeks licht.” Maar dankzij de patio en een aantal andere ingrepen heb je hier nergens het gevoel dat het te donker is. Integendeel, het licht komt van alle kanten het huis binnen: ‘s morgens links via de keuken, ‘s middags profiteert de zitkamer van het zuiderlicht dat door de grote glaspartij valt en ’s avonds krijgt de binnentuin de avondzon over zich heen. Het terras achteraan de woning plaatsen, zoals dat gewoonlijk gedaan wordt, was in dit geval niet de beste oplossing, aangezien deze oostelijk georiënteerd is en dus vanaf de middag in de schaduw ligt. Het terras werd in de patio geplaatst en krijgt vanaf ‘s middags zon.

Contrast

Materialen spelen een belangrijke rol in het werk van de architect. Dat zien we buiten in de opvallende gevelbekleding van thermisch behandeld hout dat in sterk contrast staat met de witte muren binnenin. Vanbesien zorgde voor een dynamische, vibrerende gevel door te variëren met de dikte van de planken, waardoor hun breedte ongelijk oogt, maar in werkelijkheid identiek is. Ook binnen straalt het huis rust en harmonie uit, dankzij het doorgedreven gebruik van slechts enkele materialen. De grote antracietkleurige betontegels van buiten lopen binnen quasi naadloos over in een zwarte polybetonvloer. En dan begint een uitgekiend spel van zwart en wit in het grote gamma van zelf ontworpen meubels. De witgelakte mdf-kasten in de keuken zijn de voortzetting van de kasten in de inkom. De ongelijke breedtes van de kastdeuren verwijzen niet alleen naar de dynamische voorgevel, maar zijn tegelijkertijd ideaal voor het verstoppen van de deuren naar de berging, de kelder en de garage. Zo zit dit hele huis vol details, slimme ingrepen en uitgekiende afwerkingen. “Telkens als ik de bewoners terugzie, zeggen ze me dat ze nog elke dag details ontdekken die ze op het eerste gezicht niet hadden gezien”, eindigt Vanbesien. Missie geslaagd!

Meer weten over deze architect? Kijk dan zeker eens op hun website.

Fotografie Tim Van De Velde | Tekst Karin De Ridder

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties