vtwonen

Verticale loft in Sint-Agatha-Berchem

Fabienne en Samuel hadden de ideale woonvorm gevonden: een loft. Open ruimtes en veel licht, dat was hen op het lijf geschreven. Toch besloten ze zelf een huis te bouwen en maakten er een verticale loft van.

waar: St.-Agatha-Berchem
bewoner(s): Fabienne en Samuel
soort huis: Verticale loft
soort bouw: Nieuwbouw
trefwoorden: design, interieur, licht, wit

Verticale loft

Voor ze dit huis bouwden, huurden Fabienne en Samuel in de buurt van Tour & Taxis een loft, een woonvorm die hen op het lijf geschreven bleek. “Open ruimtes, een overvloed aan licht en het gevoel dat je een gemeenschap vormt met de andere bewoners… dat paste helemaal bij ons”, vertelt Samuel. Dus begonnen ze uit te kijken naar een eigendom om te kopen. Kort daarna viel hun oog op een appartement (een loft, dus), en hoewel verschillende vrienden hun bedenkingen hadden, besloten ze het te kopen. Maar dan kregen ze opeens een telefoontje van Michel Arnoldussen, de vader van Samuel. Die laatste is architect en had net een bouwwerf in Sint-Agatha-Berchem ontdekt. “Zouden jullie niet liever zelf een huis bouwen? We zouden er een verticale loft van kunnen maken!”

Zekerheden en onzekerheden

Aanvankelijk heerste er vooral vaagheid rond het project. “Zo wisten we op het moment dat we het perceel kochten zelfs niet hoe groot het precies was. De gegevens in de verkoopsakte en van het kadaster spraken elkaar immers tegen”, herinnert de architect zich. Terwijl een breedte van 5 m of 3,5 m natuurlijk een heel verschil maakt! Gelukkig bleek het perceel wel degelijk 5 m breed, wat voor Brussel een heel normale afmeting is. Maar als je voor een loftgevoel gaat, blijft dat vrij krap. Optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte was dus de boodschap: het maximaal door stedenbouw toegelaten volume werd gebouwd en binnen werden elke vierkante meter en elk hoekje optimaal benut. Resultaat is deze ruime triplex van ongeveer 190 m2 bewoonbare oppervlakte met een overvloed aan bergruimte. Op de gelijkvloerse verdieping bevinden zich de garage en een studio van 50 m2 , die het koppel verhuurt. Fabienne en Samuel zijn dolgelukkig met het resultaat, en de architect blij is dat hij deel mocht uitmaken van dit avontuur. “Het voldoet volledig aan onze verwachtingen”, vertelt Fabienne. “Ik wou dat ik kon zeggen dat we op voorhand precies wisten wat we wilden, maar eigenlijk wisten we vooral wat we niét wilden: kamers met vier muren, een logge trappenhal, te veel meubelen, daar hebben we allemaal ons veto tegen gesteld.”

Ingewikkelde eenvoud

Om de luchtige sfeer van een loft in het ontwerp te brengen, hebben Michel Arnoldussen en zijn architectenbureau A4 alle dragende elementen in huis zo onopvallend mogelijk in de structuur geïntegreerd, namelijk in de scheidingsmuren. Zo bleven alle binnenruimtes maximaal open. Om tot de uitgepuurde stijl te komen die Samuel en Fabienne voor ogen hadden, moest elk onderdeel van de inrichting heel precies uitgemeten en uitgevoerd worden. “Het wordt vaak onderschat hoe moeilijk het is om een interieur eenvoudig te laten ogen. Alles moet immers tot op de centimeter in elkaar passen en ook de afwerking moet vlekkeloos zijn.” De architect stond voor een huzarenwerk om alle vaklui op de werf te coördineren, vooral omdat daar ook zijn zoon en schoondochter bij hoorden, die, om zo weinig mogelijk kosten te maken, een groot deel van het werk zelf hebben gedaan. “Zo hoefden we wat de materialen betreft, niet voor de tweede keuze te gaan omwille van het budget”, vertelt Samuel. Het koppel heeft inderdaad over alles, zelfs het kleinste detail, mee beslist. “Het voordeel tegenover een huis dat je renoveert, is dat je bij een nieuwbouw van de vloer tot en met het plafond weet welke materialen er allemaal zijn gebruikt”.

Alles kan

Een metalen trap, gitzwarte raamlijsten, een eiken werkblad annex tafel van zes meter, opbergruimte à volonté, een vrijstaand bad met uitzicht op de tuin, vloerverwarming onder gepolijst beton en dat alles aangevuld met zorgvuldig uitgekozen meubels en accessoires… het koppel heeft zichzelf verwend. Met dank aan hun schrijnwerker, die nooit om goede ideeën verlegen zat. Het gemeenschapsgevoel dat ze in hun oude loftencomplex hadden, wordt ruimschoots gecompenseerd door de gezellige dorpssfeer in Sint-Agatha-Berchem. “We hebben in onze straat een buurtfeest georganiseerd, en daar was iedereen heel enthousiast over”, aldus Samuel. Een ‘lofthuis’ in een stadsdorp, waarom niet?

Fotografie Laurent Brandajs | Tekst Jean-Michel Leclercq

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties