vtwonen

Losstaande kubuswoning in Geel

Serene hout- en wittinten, extra grote ramen met diepe kozijnen om zo dicht mogelijk bij de natuur te zijn, een ‘klooster’keuken met gewelfd plafond… Architecte Sofie Ooms ontwierp voor haar zus Dorien een rustgevende thuis in het groen, waar ze zich altijd op vakantie kan voelen.

waar: Geel
bewoner(s): Dorien en Erik met kinderen Boaz en Nuno
soort huis: losstaande kubuswoning
soort bouw: nieuwbouw
trefwoorden: design, hout

Investering in de toekomst

Tot 2012 woonde Dorien Ooms met haar man Erik Daneels in een appartement in Geel. “We hadden het er prima naar onze zin”, vertelt ze. “In het centrum, met veel winkels in de buurt… In 2005 hadden we echter ook dit stuk grond van 18 are gekocht, als investering in de toekomst, maar ook omdat het zo prachtig gelegen was: aan het eind van een doodlopende straat en met uitzicht op de natuur. Bovendien wisten we dat als er kinderen kwamen, we te klein behuisd zouden zijn. Toen ik in 2010 zwanger werd, begon ik dan ook meteen ideeën uit te wisselen met mijn zus Sofie, die architect is. Al duurde het toch nog even voor het definitieve plan op tafel lag, want we zaten wel op dezelfde golflengte, maar verschilden soms ook van mening. Gelukkig kunnen we alles tegen elkaar zeggen.”

Altijd vakantie

“Het was een intense, maar ook boeiende periode”, zegt Sofie. “Dorien had haar visie, maar liet me toch mijn ding doen. Als architecte ben ik graag met het totaalplaatje bezig, van het grondplan over de inrichting tot het meubilair. Jonge koppels hebben daar vaak het budget niet voor, maar in dit geval kon het en dus heb ik daar dankbaar gebruik van gemaakt. Zo werk ik graag met perspectieven en doorkijken en heb ik een voorliefde voor warme en natuurlijke materialen, verschillende texturen, hoge plafonds en ruimtelijkheid. Mijn ultieme doel is mensen in hun eigen woning een ontspannen gevoel te bezorgen, alsof ze met vakantie zijn. Ik hou ook van huizen waar je niet meteen een duidelijk overzicht hebt en je een beetje je weg moet zoeken.”

Elk zijn verdieping

De bouwwerken namen anderhalf jaar in beslag. De structuur van de woning is eenvoudig en complex tegelijk. Aan weerszijden van een centrale glazen kubus met plat dak, waarin behalve de inkom ook een bureau geïnstalleerd werd, heb je een hoger blokvorming volume. In het ene blok bevindt zich op de benedenverdieping de garage, in het andere de leefruimte en de keuken met eethoek. Vanuit de inkom van zowel het linkse als het rechtse blok bevindt zich een trap naar de eerste verdieping. De ene leidt naar de master bedroom met en-suitebadkamer, de andere naar drie kleinere slaapkamers, die onder het motto ‘elk zijn verdieping’ op termijn het domein van de jongens moeten worden. Boaz (4,5) en Nuno (6 maanden) zijn nog jong, maar kleine kindjes worden snel groot.

Viva afrormosia!

“Ik had zelf een paar concrete wensen”, vertelt Dorien. “Ik wilde een bakstenen gevel en kreeg die ook, al combineerden we een en ander wel met afrormosia, een exotische houtsoort die we zowel binnen als buiten gebruikt hebben. In het interieur zorgt ze met haar prachtige roodbruine kleur voor een warme gloed, terwijl ze als gevelbekleding mooi vergrijst en haar typische tekening behoudt. Daarnaast wilde ik ook een hoofdrol voor de keuken. Mijn man Erik kookt goed en graag en dus moest het zijn heiligdom worden. We hebben de eettafel ook bewust niet in de woonkamer, maar in de keuken geplaatst, zodat we volop van zijn kookkunsten kunnen genieten. Onze keuken dient dus niet alleen om te koken, maar ook om samen te eten. Met het gezin, maar ook met vrienden.”

Rustgevend wit

De woning is minimalistisch ingericht: de leefruimte wordt gedomineerd door een grote zetel in eilandvorm, de keuken door een massief blok van composiet. De hoge witte muren – 3,60 m in de leefruimte, 4 m in de keuken – werden grotendeels bloot gelaten. “Alles volproppen is nu eenmaal niet onze stijl”, aldus Sofie en Dorien. “We spelen liever één mooi schilderij uit, dat precies daardoor extra indruk maakt. Voor meubilair en accessoires geldt hetzelfde: we vinden dat vele wit zo rustgevend dat het zonde zou zijn om alles te overladen. In combinatie met het binnenvallende licht – de keuken is op het zuiden gericht, de zithoek op het noorden, daar hebben we de avondzon – en de bomen buiten zorgt dat voor een schitterend schaduwspel.”

Tekst: Jan de Vos | Foto’s: Tim Van De Velde

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties