vtwonen

Grote woning met prachtige binnenplaats

Niet de authenticiteit of de grote oppervlakte van dit huis in hartje Brussel trok de nieuwe eigenaars over de streep, wel de binnenplaats, waar (tuin)architect Stefan helemaal zijn ding kon doen.

waar: Brussel
bewoner(s): Stefan en Hans
soort huis: Bestaande woning
trefwoorden: design, groen, hout, planten, wit

Mini-jungle

Voor z’n tweeën alleen was het veel te groot, dus besloten Stefan en Hans, toen ze dit herenhuis uit 1854 kochten, om het tot verschillende wooneenheden te verbouwen. De gelijkvloerse verdieping met patio hielden ze voor zichzelf, de andere drie werden huurappartementen, waarvan ééntje een Airbnb. “We vinden het heerlijk om mensen van over hele de wereld te ontmoeten”, zegt Hans. Stefan, die tuinarchitect is en in een vorig leven nog architect, vertelt: “Toen ik dit huis met zijn groezelige binnenplaatsje en vervallen veranda kwam bezichtigen, was ik meteen verkocht, want hier zou ik mijn eigen mini-jungle in de stad kunnen creëren.” De plannen voor de verbouwing tekende hij zelf, en terwijl hij op de bouwvergunning wachtte, begon hij alvast met de inrichting van de patio.

Buitenkamer

Doordat de verbouwing in fases gebeurde, konden Hans en Stefan gewoon in het huis blijven wonen. Afhankelijk van de werken verhuisden ze van de ene verdieping naar de andere. Uiteindelijk trokken ze definitief in op de gelijkvloerse verdieping. “We hebben overal in huis gewoond, maar hier, rond de patio, hebben we ons plekje gevonden.” Die patio fungeert als volwaardige buitenkamer die de belangrijkste woonvertrekken met elkaar verbindt, en die het hele jaar door groen in huis brengt. In de lente en zomer zorgen bloemdragende planten er voor geur en kleur, in de herfst zet de wingerd de toon met een weelderig rood kleurenpalet. De planten zijn heel verschillend, maar vormen, mede dankzij de mooie potten van Portugees aardewerk, toch een harmonisch geheel.

Stijlenclash

Ook het interieur van Stefan en Hans is een en al harmonie. Ze houden nochtans van heel verschillende dingen, maar wisten hun stijlen  perfect te verzoenen. Hans struint al jaren designwinkels, veilingen en rommelmarkten af, maar is ook altijd op zoek naar werk van jong Belgisch talent, originele kunst of unieke designstukken. Stefan neemt vooral de kamerplanten voor zijn rekening, en die vind je dan ook in elke ruimte terug. Hij is ook degene die de grote lijnen van de woning uittekende, die Hans invulde met aparte, passende stukken. “Heel soms stel ik mijn veto”, lacht Stefan, “plastic bloemen komen er niet in.” “Veel dingen zijn op zich niets bijzonders, maar plaats ze samen, en je krijgt een prachtig geheel”, voegt Hans eraan toe. “Aan veel objecten in ons huis hangt ook een fijn verhaal.” Zo is het schilderijtje naast de bloemen een vondst uit de woning zelf. “Net voor de renovatie lieten we een student aan de kunstacademie hier een tijdje wonen. Toen hij naar het buitenland vertrok, liet hij wat schetsboeken en schilderijtjes achter, waaronder dit zelfportret.”

Muren met textuur

Niet alleen de accessoires en het meubilair dragen bij tot de eigenheid van de woning, maar ook de muren. Vooraan, in het ‘klassieke’ gedeelte, overheerst bijvoorbeeld het oude lijstwerk. En in de keuken bleek achter het oude keukenblok een ruwe bakstenen muur verborgen te zitten. “We besloten die zo te laten, wat voor een heel andere sfeer dan in de rest van het huis zorgt. De baksteen vormt ook een mooi contrast met het strakke witte meubilair”, legt Stefan uit. Aan de overkant van de patio ligt de living, een ruimte die volledig werd ingepakt met isolatie en vervolgens afgewerkt met grenen houten latten. Ondanks die vrij drukke afwerking ademt de ruimte licht en rust, dankzij de grote lichtkoepel en de patio.

Kelderkamer

Onder de living ligt de slaapkamer, en ook hier heeft de groene binnenplaats een impact, in de vorm van een cour anglaise, een buitenruimte op kelderniveau. Die brengt het daglicht tot hier beneden en zorgt ervoor dat de bewoners zelfs vanuit hun bed van het weelderige groen kunnen genieten. De slaapkamer loopt over in een sobere badkamer met een douche met glazen wanden en een geel wastafelmeubel, dat ervoor zorgt dat deze ruimte, ondanks het overheersende wit, toch niet steriel oogt. Een andere slimme zet is de muurbrede spiegel, die het licht van de binnenplaats over de hele de ruimte verspreidt.

Bron: Eigen Huis & Interieur 2016 | Fotografie Piet-Albert Goethals/Stor | Tekst en styling Jessy Van Durme

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties