vtwonen

Gedurfd vakantiehuis in Friesland

Wonen in de stad, het weekend vieren op het platteland: Joost Koopman en Laura Rietvelt uit Amsterdam hebben het voor elkaar. Ze lieten in Friesland een vakantiewoning van 70 m2 bouwen, op de plaats van een ander huis. Alleen die oude spar, die moest blijven.

Om de boom heen

Het plan om een vakantiehuis te kopen sluimerde al een paar jaar,’ vertelt Joost Koopman. ‘We wonen in de stad en hebben twee kleine kinderen, dan is een buitenplek fijn. Toen we een weekend het huisje van een collega van Laura huurden, vielen we voor de omgeving. Het huisje lag midden in het bos en vlakbij het IJsselmeer. En je reed er in een uur naartoe. Niet lang daarna hoorden dat er een ander huis in het park te koop stond. We hebben meteen toegeslagen. Het was een bouwval. Gelukkig was de prijs ernaar om het te laten slopen en iets nieuws te laten bouwen. Op de crèche van Roos en Tijl liepen we het architectenpaar Barend Koolhaas en Aura Luz Melis tegen het lijf. Zij wilden het graag ontwerpen. Barend had kort daarvoor een vakantiehuis ontworpen en zijn stijl sloot goed aan bij de onze. Aan de hand van een aantal schetsen zijn we tot het ontwerp gekomen. Wij hadden één eis: de mooie, oude Douglasspar in de tuin moest blijven staan. Dat is gelukt. Het huis is in L-vorm om de boom heen gebouwd.’

Acht slaapplaatsen

‘De buitenmuren en het dak zijn gemaakt van zwarte eternit golfplaten. We moesten even aan het idee wennen. Golfplaat paste niet direct in ons beeld van een boshuisje. Maar we vonden het wel origineel en het was financieel aantrekkelijk. En het materiaal heeft bijna geen onderhoud nodig. Dat geldt overigens voor het gehele huis. Zo hebben we geen dakgoten. Er valt dus ook niets uit te scheppen. Het regenwater loopt weg via de terrastegels met gaten en wordt opgenomen en weggevoerd door het pad met houtsnippers langs het huis. Aangezien de ruimte beperkt is, hebben we de kunst van het weglaten toegepast. Er is geen voordeur of hal, je stapt via de schuifpui meteen de woonkamer in, de verwarming zit in de vloer en alle kasten zijn ingebouwd en weggewerkt. Zo hebben we acht slaapplaatsen kunnen creëren. We willen dat vrienden spontaan kunnen blijven slapen.’

Minimalistisch en warm

‘De bouwstijl heeft hier in de buurt de gemoederen bezig gehouden. Sommigen vinden het prachtig, anderen afschuwelijk. Dat vind ik wel leuk. Het huisje is een moderne variant van een Scandinavisch vakantiehuis. Barends liefde voor Japans ontwerp zie je ook terug. Wij vinden de stijl op een warme manier minimalistisch. Het grappige is dat het huis, ondanks zijn moderne uiterlijk, door de kleuren en de houten binnenmuren goed in het bos past. Doordat er zoveel ramen zijn, kijken we voortdurend het bos in. En door het driehoekige raam boven de eettafel zien we vanuit de keuken en woonkamer altijd de lucht.’

Niksdoen

‘We zitten hier zo’n beetje om het weekend. Het liefst doen we zo min mogelijk. We zijn veel in en om het huisje, rotzooien in de tuin, hakken en zagen hout, poken de barbecue op, stoken een fikkie en fietsen. Koken doen we zo veel mogelijk buiten, ook ’s winters, op onze Big Green Egg-barbecue. Verder hebben we hier eigenlijk niets nodig.’

Fotografie Dana van Leeuwen | Styling Jessica Bouvy | Tekst Kirsten Munk

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties