vtwonen

Energiezuinige nieuwbouw in de Ardennen

Een specifiek doel was het niet, dat energiezuinig bouwen. Maar de bewoners wilden absoluut niet met stookolie verwarmen. Ook gasverwarming was uitgesloten op het platteland. Het alternatief? Een warmtepomp. Maar dat systeem vraagt wel om maximale warmte-isolatie en zo rolde het koppel in een energiezuinig bouwproject in de buurt van Neufchateau.

waar: Neufchateau
soort bouw: energiezuinige nieuwbouw

Vertrouwen

“We hadden geen zin in een cataloguswoning, we wilden een uniek huis”, vertellen de bewoners. “De keuze voor de architect was snel gemaakt: Sandrine Marlair (DuMa architectes) is al jaren een goede kennis en we kennen haar werk. Er was een groot wederzijds vertrouwen en dat is altijd een voordeel, voor beide partijen.” “Deze lage-energiewoning haalt het maximum uit de omgeving”, vindt de architect zelf. “En ze past zich aan aan het leven van de bewoners. De opbouw is modern, maar past ook bij de traditionele architectuur van plattelandswoningen. Bepalend was de integratie in het landschap. Als architect werk je met de elementen die zich aandienen: de oriëntatie van het perceel, de beweging van de zon, de beplanting en het reliëf hebben dan ook heel veel bepaald.” De belangrijkste energiezuinige ingreep was de oriëntatie naar de zon. Concreet betekende dat: op het oosten, grote ramen die de zon optimaal opvangen, en op het noorden een gesloten gevel. Ook belangrijk waren het gebruik van isolatievlokken die makkelijk in het houtskelet konden worden gespoten worden en de warmtepomp.

Boven=beneden

“We maakten de niet vanzelfsprekende maar cruciale keuze om de slaapkamers beneden en de leefruimtes met groot terras boven te maken, vooral omdat het om een hellend terrein ging: de bovenste verdieping bevindt zich een beetje boven het straatniveau en de onderste er een beetje onder. Zo konden we ervoor zorgen dat de vrij lawaaierige straat onze nachtrust niet verstoort en de hoger gelegen leefruimte, die uitkijkt op de tuin, van meer daglicht en dus ook meer thermisch comfort geniet. Bovendien konden we zo de voorgevel compleet afsluiten, met een gevelbekleding van ceder. Dat hout gebruikten we ook voor het dak, omdat het niet alleen mooi veroudert, maar ook makkelijk te onderhouden is.”

 Tekst: Leen Creve | Foto’s: Peter Schoemans | Styling: Siska Loraine

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties