vtwonen

Een bel-etagewoning vol licht in Berchem

Het huis van Katrijn en Jim is geen alledaagse, donkere bel-etagewoning. Neen, van zodra je er binnenstapt, komt het licht je tegemoet en is het stadsgevoel op slag verdwenen!

waar: Berchem
bewoner(s): Jim en Katrijn, met zoontjes Charles (5,5) en Leon (2,5)
soort huis: bel-etagewoning
soort bouw: bestaande woning
trefwoorden: licht, wonen in de stad, vintage

Schot in de roos

Voor de verbouwing deden we een beroep op het Antwerpse bureau Komaan!architecten, waar mijn jeugdvriendin Katrien Van Doren werkt. We gaven hen carte blanche – ‘Verras ons,’ zeiden we – maar volgden het project toch op de voet. Het werd een fijne samenwerking. Ik denk dat het resultaat dat ook uitstraalt”, zegt Katrijn.

Extra verdieping

Het huis van katrijn en Jim is een typische bel-etagewoning: een herenhuis met souterrain voor het toenmalige huispersoneel, dat voor de helft boven het straatniveau uitkomt. ‘We hebben de structuur met verschillende niveaus en halve verdiepingen behouden,’ zegt Katrijn. ‘Tegelijkertijd hebben we alles omgegooid: je staat nu meteen in de keuken, die een geheel vormt met de eethoek en de zitruimte. Dit sluit beter aan bij wat wij de hartslag van de dag noemen. We deden ook nog twee andere grote ingrepen: beneden braken we de serre af en trokken we de verdieping verder door en boven op het huis kwam een extra verdieping.’

Sterrenkijken

Het huis is nu logisch ingedeeld: op de bel-etage bevinden zich de leefruimtes, daarboven de masterbedroom en badkamer en op de nieuwe bovenste verdieping zijn de slaapkamers van de kinderen en een multifunctionele ruimte. ‘Er is ook nog het souterrain,’ zegt Katrijn. ‘Aan de voorzijde gebruiken we dat als opberguimte, maar aan de tuinkant hebben we het open gelaten en er als het ware een werkkamer ingeschoven. In dit huis heeft iedereen een eigen plek, maar toch vloeit alles mooi in elkaar. We hebben daarnaast zoveel mogelijk licht binnengehaald. Een voltreffer is het bovenste raam aan de tuinkant, waardoor we vanuit de leefruimte overdag naar de wolken en ’s avonds naar de sterren kunnen kijken. Ook hebben we de beperkte breedte van het huis, nog geen vijf meter, optimaal benut. Zo hebben we de oorspronkelijke trap verwijderd en vervangen door een nieuw exemplaar, dat achter de kastenwand verborgen zit.’

Zweedse stijl

Kenmerkend voor de leefruimte is de witte basis van het interieur. ‘Dat heeft in eerste instantie ook te maken met het optimaliseren van de lichtinval,’ zegt Katrijn. ‘Bovendien houden we wel van zo’n clean, minimalistisch interieur, waarin details en accessoires voor warmte en kleur zorgen. Wat het meubilair betreft, houden we van de sobere Zweedse stijl. We hebben vintage stukken, maar daar springen we liever spaarzaam mee om. Als je er te veel met elkaar combineert, komen ze niet meer tot hun recht.”

Bron: Eigen Huis & Interieur mei 2016 | Fotografie Stefanie De Neve | Styling Sigrid De Ceuleneer | Tekst Jan De Vos

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties