vtwonen

Woning uit 1917 net buiten Harderwijk

Het huis van Sylvia Wink en haar gezin is ingericht met een mix van brocante, vintage en industrieel. De perfecte basis voor een gezellig kersthuis.

waar: Harderwijk
bewoner(s): Sylvia en Aldwin
soort huis: Samengetrokken woningen
soort bouw: Bestaande bouw
woonoppervlakte: 300 m²

Uniek

Zoals dit huis is er geen tweede. Alleen al omdat het eigenlijk twéé huizen zijn, identiek aan elkaar en verbonden met een grote glazen hal. Het ene huis stamt uit 1917 en was decennialang het enige huis. Tot in het jaar 2000 de toenmalige eigenaar besloot er exact hetzelfde huis naast te bouwen.
‘De verschillen zie je aan de details’, vertelt huidige bewoner Sylvia Wink nu. ‘Buiten bijvoorbeeld aan het formaat van de stenen en voegen, binnen aan de ornamenten tegen de plafonds. Die zijn net iets anders.’ Beide huizen hebben een voordeur, maar open kunnen die niet: de muren erachter zijn dichtgemetseld. Sylvia lacht als ze vertelt dat dat met nieuwe bezoekers soms komische situaties oplevert. Aanbellen kan alleen in het midden, bij de glazen hal. Bij binnenkomst rechts is het oude huis, met de grote woonkeuken, de badkamer, het toilet, de kelder en (boven) de slaapkamer van Sylvia en haar man Aldwin. Links is het nieuwe huis, met de grote woonkamer, de kleinere kamer met tv en open haard en (boven) de badkamer en slaapkamers van dochters Bo en Lynn.

Ongezien gekocht

Sylvia en Aldwin kochten het huis dik drie jaar geleden op een veiling. 
Sylvia: ‘Ervoor woonden we twaalf jaar in een nieuwbouwhuis. Na verloop van tijd misten we er de sfeer en hoge plafonds van een oud huis. We hadden al huizen bezichtigd toen we hoorden dat dit huis zou worden geveild. Wij kenden het alleen van de buitenkant. Binnenkijken mocht niet; het was een gedwongen verkoop. Maar van mijn ouders – zij wonen erachter en waren een paar keer binnen geweest – wisten we hoe de sfeer was, en dat er hoge plafonds in zaten. Daarnaast vonden we de omgeving fantastisch. We besloten de gok te wagen.’ Toen Sylvia en Aldwin, na de koop, het huis voor het eerst binnenkwamen, waren ze blij verrast. ‘We zagen zo veel mooie dingen. Van tevoren waren we ervan uitgegaan dat we een en ander zouden aanpassen aan onze smaak, maar uiteindelijk bleek dat veel minder nodig dan gedacht. Wat we veranderd hebben? In wat nu de woonkamer is, zat de keuken en was een buitenmuur met kleine ramen. De keuken hebben we verplaatst naar het oude huis, de buitenmuur vervangen door een gevel met veel glas. Daarnaast hebben we oude deuren geplaatst tussen de woonkamer en de kleinere kamer ernaast, waardoor we een soort kamers en suite kregen.’

Shop deze stijl Harderwijk

Bron: vtwonen 12-2016 | Fotografie Louis Lemaire/Inside Homepage | Styling Marlies Does | Tekst Hilli voor den dag

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties