vtwonen

Oud tolhuis in Utrecht

Tynke en Simon toverden een voormalig tolhuis met een vervallen schuur om in een droomplek omgeven door groen. Het interieur? Een interessante mix van vintage en modern design.

waar: Utrecht
bewoner(s): Tynke en Simon
soort huis: Oud Tolhuis
soort bouw: Bestaande bouw
trefwoorden: woonkamer, vrijstaand huis, bestaande bouw, gezinshuis

Shop hier in de stijl van Tynke en Simon. 

Op slag verliefd

Wonen in een boerderij, dat was Tynke van den Heuvels grote droom. Maar haar verloofde Simon Lap wilde zijn geboortestad Utrecht niet verlaten. Dat vroeg dus om een compromis, toen ze op zoek gingen naar een groter huis. Tynke: ‘Ik ben rond gaan fietsen 
in de stad en bij huizen die omgeven waren door veel groen, belde ik gewoon aan. Ooit las ik ergens dat mensen gemiddeld tien jaar in een huis wonen, dus misschien had ik geluk.’ Bij het derde huis was het raak. De vorige bewoner, een bejaarde meneer die er jarenlang had gewoond, was verhuisd en de woning stond net te koop. ‘Ik was op slag verliefd op dit oude tolhuis, met een grote schuur op het erf. Net een boerderijtje, maar wel midden in de stad.’

Opnieuw gebouwd

Omdat het tolhuisje niet heel groot is, hadden Tynke en Simon van meet af aan het plan de oude schuur met hooizolder te transformeren
tot extra woonruimte. Maar tijdens een rondje met de aannemer over het terrein, bleek dat de schuur niet te redden viel. ‘Er was nooit iets gedaan aan het bouwwerk. Her en der stonden zelfs nog verroeste zeisen en ander oud landbouwgereedschap en in de balken zat boktor. De schuur platgooien en opnieuw opbouwen in de oorspronkelijke stijl was de enige optie. We hebben het zelf afgebroken met hulp van vrienden en familie. Met de oude houten planken waarmee de schuur was gebouwd, heeft Simon onder andere 
de houten sfeerwand in de woonkamer 
getimmerd. Waar mogelijk hebben we ook andere oorspronkelijke materialen hergebruikt. Zoals het halfronde stalraam bij de bank.’ Aan de buitenkant ziet de schuur er precies zo uit als vroeger, maar binnen is de ruimte modern en strak. Het gebouw is verdeeld in een leefruimte en eetkeuken.

Bron: vtwonen 5-2016 | Fotografie Jansje Klazinga | Styling Emmy van Dantzig | Tekst Caroline Westdijk

Vorige artikel Volgende artikel

Laat zien hoe jij woont

Upload jouw foto's

Heb jij een mooi ingericht huis en wil je dit laten zien? Upload dan je eigen foto's en
maak zelf een binnenkijker. Binnengluren bij anderen mag natuurlijk ook.

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties