vtwonen

Industrieel jaren-zeventighuis in Kaapstad

Wat doe je als je een prachtig uitzicht vanuit je huis nét niet kunt zien? Dan bouw je er een verdieping bovenop. Casey en Dan vernieuwden hun jaren-zeventighuis in Kaapstad en vulden het met licht en souvenirs uit India.

Met uitzicht op de Tafelberg

India achter je laten is niet zo makkelijk, zeggen Casey van Embden en Dan Berkowitz. Casey runt een reisbureau, Timeless India Journeys, en woonde drie jaar lang in New Delhi met man Dan, die in de reclame- wereld werkt. ‘Het is een plek die je betovert’, zegt ze. ‘Dus toen we naar huis vertrokken, namen we allemaal stukjes India mee terug.’ Hun nieuwe huis staat in Kaapstad, in de gewilde buitenwijk Tamboerskloof, en die stukjes India zijn de blikvangers die door het hele interieur heen terug te vinden zijn. Ze namen een lokale architect in de arm, Eric van den Berg van Wauw Architecten, die de opdracht kreeg het beste te maken van de plek en het adembenemende uitzicht. ‘Het eerste wat hem te doen stond, was anderhalve verdieping op de huidige begane grond bouwen, zodat we uitzicht kregen op de Tafelberg. Die konden we eerst namelijk nét niet zien’, zegt Dan.

Even relaxen

Het resultaat is een uniek huis met dubbelhoge ruimtes en verspringende verdiepingen. De indeling van het huis brengt ook een beetje een ander leefritme met zich mee: de keuken en woonkamer zijn beneden, de middelste ‘halve’ verdieping is een ontspanningsruimte, de entresol is gewijd aan Caseys werkplek, en daarboven zit weer de slaapkamer met nog een dakterrasje. Door veel glas toe te passen, van een glazen pui aan de achterkant tot daklichten, zorgde de architect ervoor dat ze meer van de omgeving meekregen. ‘Hij heeft het contact met buiten stukken verbeterd’, zegt Dan. ‘Via de halve verdieping kun je met een trapje naar het zwembad en vanuit de keuken kom je op een terras dat meteen aan het bos grenst en waar de braai staat. We genieten er op deze manier veel meer van.’ Casey is het ermee eens. ‘De architect heeft knappe dingen voor elkaar gekregen op een bouwlocatie die toch wel bepaalde uitdagingen had. Hij begrijpt goed wat je allemaal met ruimte kunt doen.’

Bron: vtwonen augustus 2015 | Fotografie Warren Heath | Styling Sven Alberding | Tekst Alice Bennett

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Shop suggesties

Inspiratie suggesties